Bröstpumpar: Så funkar de och här är marknadens bästa urval

mamma med bröstpump
4:43

Efter reklamen: Sen när BVC-sköterskan Kim Engqvist svarar på frågor om att amma och mata med flaska

(4:43)

Bröstpumpen kan vara en räddning och framförallt underlätta vardagen med bebis för den ammande. Det gäller bara att få kläm på hur det funkar. Här har vi samlat några vanliga frågor om amning och bröstpumpar samt listat de bästa alternativen på marknaden.

Varför ska jag ha en bröstpump?

En bröstpump kan vara bra både när du ammar och när du inte kan eller vill amma men ändå ge ditt barn bröstmjölk. Då kan du pumpa ut mjölk som både du och din partner kan flaskmata bebisen med – något som kan vara ovärderligt för att du ska kunna sova eller få lite egentid på dagen.

När ska jag använda en bröstpump?

Så fort din mjölkproduktion börjar komma igång efter förlossningen. Ibland kan det vara en bra idé att använda en bröstpump för att avlasta ömma bröstvårtor. Men det ser det olika ut för olika kvinnor. Vissa pumpar för att fånga upp mjölk som annars skulle läcka medan andra kanske inte ammar alls utan pumpar ur all mjölk och ger till barnet i flaska. Pumpning kan vara ett jättebra alternativ när amningen inte funkar. Hitta ditt sätt!

Manuell eller elektrisk bröstpump?

Det är väldigt individuellt, men hur mycket du tänker pumpa är ofta en bra utgångspunkt. Om du kommer att pumpa mycket så är ofta en elektrisk bröstpump ett bra val, medan en manuell passar bättre om du vill pumpa ibland.

Mamma håller i sitt barn och har en bröstpump

Bröstpumpen Elvie sätter man i behån och det innebär att du kan röra dig fritt medan du pumpar.

Elektriska pumpar har en motor som hjälper till att driva ut mjölken och gör jobbet åt dig. En del elektriska pumpar behöver du en sladd till, men det finns också batteridrivna varianter.

Bröstpumpar: 4 favoriter

Manuella bröstpumpar:

manuell bröstpump från medea

Medeas manuella bröstpump är en lätt och bärbar bröstpump för tillfällig pumpning. Handtaget har två lägen för kortare respektive djupare pumptag. Du hittar den här (länk till Apotek Hjärtat).

elvie bröstpump

Den nya bröstpumpen Elvie Curve placerar man på bröstet och trycker bara på behållaren för att sätta igång pumpningen, som sedan sköter sig själv innan det är dags att trycka igen. Du hittar den här (länk till Apotek Hjärtat).

Elektriska bröstpumpar:

bröstpump från philips avent

Från Philps Avent kommer en dubbel elektrisk bröstpump som anpassar sig efter bröstvårtans storlek och härmar bebisens sugteknik. Du hittar den här (länk till Apotek Hjärtat).

Elvie pump

Elvies elektriska amningspump Elvie pump är en tyst och bärbar bröstpump utan några slangar eller sladdar. Den är liten och lätt och passar i en vanlig amningsbh, vilket gör den enkel att använda. Du hittar den här (länk till Apotek Hjärtat).

Foto: TT

Källa: Elvie pumpguide

Mer läsning för dig
Antikroppar förs över via amning om du är vaccinerad – detta vet vi om hur det skyddar din bebis
Det händer med dina bröst under och efter graviditeten