En del av

9 sätt alla med småbarn är vinnare på jobbet

27 mar, 2017 
Mikaela Alex
9 sätt alla med småbarn är vinnare på jobbet
”En säkerhetsdag hemma”, piggheten på måndagar och dessa ständiga lämningar som måste få full fokusering. Småbarnsföräldrar åker i en gräddfil på jobbet.
Annons
7 tecken på att du har en tvååring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tvååring hemma

Att Sverige har ett av världens modernaste samhällen kring det här med att sätta barn till världen ska vi vara glada för.

Här, till skillnad från till exempel USA, får man betalt för att stanna hemma med sin nyfödda. Och väl tillbaka på jobbet åker man i en gräddfil i åratal framöver. Man kan vara hemma när de är sjuka och de flesta arbetsplatser har en rätt frikostig inställning till att gå tidigare för förskoleavslutningar och föräldramöten.

Visst, man måste fortfarande göra sitt jobb, men jämför acceptansen kring en förälders frånvaro från ett viktigt möte med säg… om personen har en hund eller bara tycker om att åka iväg och åka skidor. Föräldrar på jobb spelar i en helt egen liga.

Det ska vi, som sagt, vara glada för. Man kan till och med säga att det här har gjort så att föräldrar till småbarn är arbetsplatsens vinnare.

Annons

Själva grunden till den här tesen är frasen ”happ, har hämtning på förskolan i dag…”. Den kan läsas som ”okej, nu drar jag” och betyder ungefär att nu får ni klara er själva från 15.30 till 17.30 då jag kollar telefonen för att se att jobbet inte brunnit ner. Visst, det här gäller såklart inte för alla med skiftjobb eller jobb med fasta arbetstider.

För oss andra innebär det att arbetsdagens två segaste timmar mellan 15 och 17 bara säger “poff” och istället får man lyssna på sin fyraårings enmeningsgenomgång av dagen när ”Oliver tog bilen och då blev Hampus riven på armen men då kom fröken och sa att man inte fick göra så och sen byggde vi en robot av mjölkpaket och VETDU Judith är FYRA ÅR NU och vi fick glass”. Knappast ett dåligt byte, och det finns oändligt många fler likadana jobbsituationer. Här är åtta av de mest frekventa.

Därför är alla småbarnsföräldrar vinnare på jobbet

”Jag stod mitt i lämningen så kunde inte ta ditt samtal”

Annons

När barnfria kollegor förväntas vara anträffbara alla möjliga tider på dygnet finns det inget som är så mycket utav en trumf som just lämning och hämtning. Alla chefer som någon gång stått i en lämning vet att det är en kritisk operation som kräver full sinnesnärvaro och där mobiltelefonen är strängt förbjuden.

”Min son har avslutning med förskolan så jag är inte inne förrän efter lunch”

Visst kan en sommaravslutning med helt okej sång vara mysig – men det är vetskapen om att en barnfri kollega står och sliter med ett Exceldokument under tiden som är den egentliga behållningen.

”Jag var ändå uppe vid sex så fixade det där problemet innan jag kom in”

Säga vad man vill om trevligheten med tidiga morgnar. Men barn är experter på att kliva upp i en jäkla fart och dra en ur sängen. Att hinna med det absolut mest kritiska hemifrån eller komma in riktigt snortidigt är inte ens ett problem. Att ha barn har också gjort en till ett under av produktivitet så den där slutpresentationen du före barn slet med i tre dygn kan du numera smälla ihop under tiden du brer smör på en polarkaka och skär upp ett äpple. När sedan klockan slår 10.15 och den morgontröttaste kollegan behagar dyka in är det inte direkt småbarnsföräldern som får chefens sneda blick.

Annons

”När ni forfarande festade vid 11.00 i söndags morse stod jag på Pettsson & Findus – så jag är pigg nu”

Mycket är härligt med festfyllda helger. Måndagsmorgnar är inte en av sakerna.

”Jag fick kräks över mig i helgen så tar en säkerhetsdag hemma”

Det spelar ingen roll om det är ett sant kräk eller totalt hittepå. Ingen vill ha in en barnsjukdom på jobbet.

”Vad lugnt det är här på kontoret, så skön ljudvolym”

Allt jämfört med lekland är som ett spa.

”Kan tyvärr inte komma på analysavdelningens (läs tråkiga) AW, måste köpa nya regnkläder till barnet”

Få vill vara personen som hoppar över en AW, men när man vill göra det är barn den absolut bästa ursäkten. Vem vill att någon annans barn ska behöva stå ute och frysa i nästa regnoväder liksom.

”Förskolan har stängt hela juli så jag måste ha semester då”

Det absolut bästa kommer sist: sommarsemestern. På många jobb måste man fixa och dona så kontoret inte står helt tomt i sommarvärmen. De åtråvärda sammanhängande juliveckorna landar i småbarnsförälderns ficka och resten får slåss om ett par strödagar under Way out west, någon har hyrt en stuga på Öland och behöver ha sista veckan i juli. Men det är precis som det ska.

* * *

Barn kan såklart vara ett hårt jobb, men de är också ljuvliga små minikopior av en själv. Tänk på de här punkterna nästa gång du ligger däckad i den tredje smittan från förskolan under lika många veckor. När någon hånar dig för att du vill ta en kort kväll på krogen. Eller när avundsjukan på din barnfria syster är som störst efter att hon berättat att hon ”bara ska ta det lugn och sola och läsa böcker hela sommaren”.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons