En del av

Trotsigt barn? Därför är det en bra sak

12 feb, 2017 
https://image.motherhood.se/image-2579819?imageId=2579819&width=1320&height=689
Mikaela Alex
Trotsiga barn – en bra sak.
När förskolebarnet vägrar klä på sig eller sluta kasta mat på katten är det ibland svårt att hålla sig lugn. Men här är glädjande besked: Trotsiga barn klarar sig bättre senare i livet.
Annons
7 tecken på att du har en tvååring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tvååring hemma

Vissa föräldrar har begåvats med barn som sover hela nätterna, aldrig tjatar om mer godis eller går och städar sitt rum när du ber om det. En del av oss har inte sådan tur.

Men här är en sak som kan trösta nästa gång ditt barn får ett utbrott: Trotsiga barn klarar sig bättre i livet, enligt forskning.

I en studie följde forskare barn i åldrarna 8–12 år i 40 år för att se hur det gick för barnen senare i livet. Det visade sig att de barn som varit mest trotsiga var det som hade störst chans att bli framgångsrika senare i livet, i alla fall i fråga om inkomst och karriär.

Trotsiga barn med tävlingsinriktade

Studieförfattarna menar att dessa barn är mer tävlingsinriktade i klassrummet, vilket leder till bättre betyg. Som vuxna är de till exempel mer krävande när det gäller lön, och de är villiga att slåss för sina ekonomiska intressen.

Annons

Däremot kan forskarna inte utesluta att det ligger något mörkare bakom resultatet – som att de trotsiga barnen har lättare att ta till oetiska medel för att ta sig dit de vill.

Men envishet och trots lär inte räcka hela vägen allena. Att ha intelligenta och ekonomiskt stabila föräldrar, som kan lära ut rätt och fel, kan också vara en viktig faktor till framgången.

Lyssna mer på det trotsiga barnet

Psykologernas tips är att lyssna mer på det trotsiga barnet, höra dess argument och fråga hur barnet menar om du inte förstår. Kanske kan förklarandet i sig få barnet att inse bristen på logik – eller tvärt om, DU inser att ditt barn har en poäng! Förhandla om frågan (kanske senare läggtid eller en ny mobil) och sätt villkor – så kan du visa att det är du som bestämmer utan att använda argumentet “för att jag är föräldern”.

Studien publicerades på American Psychological Association sajt www.apa.org.

Källa: Times

Foto: Thinkstock

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons