Ny forskning: Därför ska du alltid lyfta upp en skrikande bebis

Mamma håller i sin bebis

Barn som blir lämnade att skrika utan tröst får sämre mental utveckling, blir mer känsliga för stress och drabbas oftare av depressioner, enligt en färsk studie.
2:00

Efter reklamen: 9 stadier bebisen genomgår de första timmarna

(2:00)

Brukar du få höra att man inte ska “skämma bort” barn genom att ta upp dem i famnen varje gång de skriker – trots att föräldrainstinkten säger något annat? Då kan du visa upp den här studien.

Ny forskning från University of Notre Dame i USA visar nämligen att barn som får mycket närhet blir friskare, vänligare, mer empatiska och mer produktiva senare i livet. De har också lägre risk att drabbas av depressioner jämfört med barn som fått ligga och skrika mycket ensamma.

Barn förväntar sig att bli burna

Det är helt enkelt omöjligt att “skämma bort” barn med för mycket kärlek och närhet, menar professor Darcia Narvaez, som lett studien.

– Det föräldrarna gör under barnets första månader och år påverkar hur hjärnan utvecklas under resten av livet. Barn förväntar sig att bli burna, vaggade i famnen och få mycket beröring. Då utvecklas de bättre, säga hon till Tribine Media.

Barn som inte får tröst riskerar bli deprimerade

Barn som istället gråter mycket utan att få tröst löper större risk att bli deprimerade, får svårare att reglera stress i framtiden och – i motsats till vad många som förespråkar så-kallade “skrikmetoder” hävdar – blir sämre på att lugna och trösta sig själva.

Forskningen, som publiceras i den vetenskapliga journalen Applied Developmental Science, hade drygt 600 deltagare.

Foto: TT

Mer läsning för dig

Fin klang med många stavelser – 38 långa barnnamn att inspireras av