En del av

Föds alla barn med blå ögon? Här är allt vi vet

30 nov, 2021 
AvHannah Bergroth
storasyster håller om sitt nyfödda syskon
Att alla barn föds med blå ögon är sant – eller? Och hur är det med synen hos en nyfödd? Vi reder ut.
Annons

Under de första veckorna är det mycket som händer hos din bebis. Utvecklingen går snabbt, utseendet förändras och du kanske börjar ana en personlighet. Men samtidigt som det är många saker som är självklara kan det även dyka upp vissa frågor. Varför är barnets ögon blå trots att båda föräldrarna har bruna? Här berättar vi hur det ligger till med ögonfärgen hos nyfödda bebisar.

Se också: 5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebis

5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebisBrand logo
5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebis

Så ser en nyfödd

När barn föds är synen det sinnet som är minst utvecklat. Under hela tiden barnet varit i livmodern har ögonen varit stängda. Men så fort föds börjar ögonen öppnas och barnet utforska omvärlden. Dock är synen inte den bästa. Till en början ser bebisen väldigt suddigt och kan bara uppfatta tydliga kontraster och rörelser.

bebis som ammar
Under den första tiden ser barnet ljus och rörelser på cirka 20 centimeters avstånd.

Men som med mycket annat utvecklas även synen i snabb takt och redan under de första månaderna kan de flesta barn följa ett föremål med blicken och även ge ögonkontakt.

Annons

Föds alla barn med blå ögon?

När det gäller ögonfärgen är det generna som bestämmer vilken ögonfärg din bebis får, och det är först efter ungefär ett år som du kan se vilken färg blir. Innan dess är iris nästan genomskinlig, vilket betyder att ögonfärgen bestäms av övriga celler och bindväven som ligger under iris – och det det som gör att ögonen uppfattas som mycket ljusa och snarare blå än bruna.

Så svaret på frågan om alla föds med blå ögonen är både ja och nej. Alla nyfödda bebisars ögon ser blå ut men behöver inte för den skull vara blå i själva färgen.

nyfödd bebis
Dock kan det även skilja sig från vilken gen bebisen har. Asiatiska och afrikanska barn föds vanligtvis med mörka ögon.

Själva ögonfärgen kommer från pigmentet melanin i ögats iris och det är typen och mängden av pigment som bildas – som bestäms av generna.

Så bestäms ögonfärgen

Vilken färg ditt barn kommer att få beror på vilken ögonfärg du och barnets pappa har. Dock är det en väldigt komplex fråga eftersom det finns olika gener som påverkar vilken färg hen kommer att få.

Men barn som har en förälder med bruna ögon och en med blå ögon får oftast bruna, och det beror på att den bruna färgen är med dominant över den blå. Medan barn som har två brunögda föräldrar kan få blå ögon, vilket i sin tur beror på att personer som har bruna ögon ändå kan bära anlag för blå ögon.

Dock är det bra att veta att ögonfärgen hos ditt barn inte blir helt klar förrän vid sex års ålder – och även efter det kan den förändras.

Källa: 1177, Illustrerad Vetenskap Foto: TT

Annons