En del av

Knepen som gör att du slipper tjata och gnata på barnet

02 sep, 2022 
https://image.motherhood.se/image-8544538?imageId=8544538&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=19.05&y=0
Hannah Bergroth
mamma kramar ledsen flicka
Känns det som att du hela tiden säger samma sak till ditt barn? Här är några enkla knep som gör stor skillnad!
Annons

Du kanske upplever att det hör till att du ska behöva tjata på ditt barn. Ja, det känns nästan som att det är det enda du gör. Det börjar redan på morgonen när barnet behöver äta upp frukosten, sen fortsätter det under dagen tills det är dags för nattning.

Det kanske känns som att barnet inte lyssnar på vad du säger, men så behöver det inte alls vara. Det kan handla om att barnet hör, men helt enkelt inte har tid eller är särskilt intresserad. För om du pratar om fredagsmys eller lördagsgodis händer det saker direkt, inte sant?

Se också: Se hur ni blir av med tjatet hemma

Se hur ni blir av med tjatet hemmaBrand logo
Se hur ni blir av med tjatet hemma

En viktig sak som du behöver tänka på är att det kan var svårt för barnet att ta in det du vill om du upprepar dig. Dessutom kan just tjat göra så att motivationen minskar ifall barnet blir ombedd att göra något för många gånger.

Annons

Men! Det är lättare sagt än gjort, för i en vardag med många måsten är det så lätt att tappa fokus och bara tjatatjatatjata. Tack och lov finns det några effektiva sätt som gör att du faktiskt kan prata med barnet så hen faktiskt lyssnar – och till och med har lust att samarbeta.

Få barnet att lyssna första gången – 5 sätt att undvika tjat

Ett sätt för att minska på tjatet är den så kallade ”ABC-metoden”, men det finns också andra små knep att ta till i stundens hetta. Kolla här!

1. Fokusera på det barnet gör bra

I en stressig vardag är det så enkelt att bara se det som behöver göras eller det som görs fel. Men visste du att det är just de kommentarerna som gör att det kan bli så mycket tjat att barnet till slut inte klarar av ta in det du verkligen vill? Tänk istället tvärtom och fokusera endast på det som barnet gör bra.

Exempel när ni kommer hem från förskolan: ”Men oj, så fint att du klädde av skorna i hallen. Nästa gång kanske du kan lägga skorna på skohyllan?

familj leker tillsammans
Även vid syskonlek är det fint att som förälder uppmärksamma när storasyskonet är snäll mot den lilla. Att belysa det som barnet gör bra resulterar bara i att hen vill göra fler, bra saker.

2. Skippa ordet ”inte”

”Du får inte springa på gatan!”

”Ät inte snacks innan middagen!”

Även här kan det bli motsatt effekt. Barnet testar och fokuserar på det, istället för att verkligen lyssna på det du säger. Testa istället att tydligt säga vad hen ska göra – istället för vad hen inte ska göra.

Annons

Exempel när barnet springer ut på gatan: ”Vännen, på gatan kommer det bilar som kanske inte ser dig. Gå på trottoaren istället!”

3. Ge barnet möjligheten att välja

Barn är inte konstigare än någon annan. Liksom vuxna gillar de också att ibland få känna att de bestämmer och har kontroll (eller i alla fall har möjligheten till det). Om du vill att barnet ska göra något speciellt, som att hjälpa till vid torsdagsstädningen, kan du helt enkelt låta hen bestämma hur och med vad hen hjälper till med. Istället för att be hen plocka undan alla sina leksaker kan du ge två alternativ.

Exempelvis vid storstädningen: ”Kan du plocka upp tre av dina leksaker eller den där lådan bredvid din säng?”

4. Kom ihåg: En förklaring kan räcka

Tjat om mössa och vantar en kall vinterdag – känner du igen? Det värsta som kan hända om du låter barnet gå ut utan vantar är att hen fryser, och det i sig kan faktiskt vara en fördel för framtida diskussioner? Hamnar ni vid samma bråk igen följande morgon kan du helt enkelt förklara vad som händer om hen inte klär på mössan.

Annons

Exempel vid påklädningen: ”Men älskling, minns du inte förra gången? Då frös du och var så kall hela tiden – och det är ju inte roligt att frysa.”

mamma pratar med surt barn
Försök komma ihåg att ta dig tiden att förklara för barnet varför hen måste göra si eller så. Då blir det lättare för barnet att förstå, vilket ofta leder till att hen blir mer medgörlig.

5. Bekräfta barnets känsla

Självklart har barnet rätt till en åsikt och det är förstås viktigt att hen har möjlighet att uttrycka sig. Om barnet inte vill göra som du säger – och till och med blir arg eller ledsen – är det bra att du som förälder ändå bekräftar känslan. Att byta fokus och fånga barnets intresse kan också vara en bra idé, då kommer ni ur det snabbare.

Exempelvis när ni går hem från lekparken: ”Åh, jag förstår att du blir ledsen över att vi måste gå hem från parken nu. Men katten behöver få sin lunch, vill du ge den till honom?”

Foto: TT

Annons