Eksem hos barn: Så förebygger och behandlar du

Eksem hos barn

Man smörjer och smörjer men eksemet försvinner inte. Så hopplöst kan det ibland kännas som förälder till ett eksembarn.

Och är det här din känsla är du inte ensam, menar Anna Asarnoj som är biträdande överläkare, barnläkare och barnallergolog på Karolinska universitetssjukhuset.

För nästan alla barn har bara med den här benägenheten att göra

– Om man har ett barn med jättemycket eksem ska man inte deppa ihop totalt. Det brukar kunna bli bättre med åren för de allra flesta och det får jag ofta trösta mina patienter och deras föräldrar med, säger hon.

Det finns några grundregler som är viktiga att tänka på när man ska behandla eksem hos både barn och vuxna, berättar hon.

Varför får barn eksem?

Den kanske viktigaste regeln att komma ihåg, enligt barnläkaren, är att eksem hos barn i de allra flesta fall uppstår för att barnet har ärvt anlag för att få eksem.

Eksem hos barn är nästan uteslutande ett ärftligt besvär.

Det är alltså mycket vanligt att barn har eksem som inte går att bli av med genom att till exempel utesluta något ur barnets kost som man misstänker att barnet är allergisk mot, men det är inte i den här änden man ska börja.

– Det här upplever jag ofta och det är något som är viktigt att få fram till föräldrar. För det är väldigt vanligt att man tror att det finns en specifik orsak som gör att barnet fått eksem, att det är något de ätit, ett tvättmedel eller klädesplagg. Men för nästan alla barn har det bara med den här benägenheten att göra. Det är det absolut vanligaste.

Enligt hennes erfarenhet är det många föräldrar som väljer att ta bort ägg, mjölk eller något annat från barnets kost. Men eftersom det är så ovanligt att ett eksem bygger på en sådan typ av allergi är det oftast lönlöst – och anpassningen kan istället ett jobbigt inslag i både barnets och föräldrarnas vardag.

– Som förälder kan man istället behöva förlika sig med att eksemet är något som barnet kommer ha. Man kommer vara tvungen att behandla det med krämer och hålla det i schack för att det så lite som möjligt ska påverka barnets livskvalitet, säger Anna Asarnoj.

Men de allra flesta eksem blir mycket lindrigare eller försvinner helt efter några år.

Ska man utesluta viss mat om mitt barn har eksem?

I vissa få undantagsfall kan eksem hos barn bli bättre om man utesluter specifika saker i kosten. Man ska däremot alltid testa att behandla eksemet (se längre ned i artikeln) först, och se om det blir bättre på den vägen.

Snabbskola: Så behandlar du eksem

  • Om du misstänker att ditt barn har fått eksem. Behandla med mjukgörande kräm och receptfri kortisonkräm från apoteket.
  • Går eksemet inte över – kontakta läkare. Antingen behöver ni starkare kortison eller så krävs ett allergitest.
  • Underhåll eksem genom att smörja regelbundet med mjukgörande kräm även när eksemet inte är framträdande. Så fort det blommar upp, börja med kortisonlkräm på det specifika stället igen.

Källa: Anna Asarnoj, barnläkare och barnallergolog

– Om man gör ett allergitest på vårdcentralen eller hos en barnläkare kan det påvisa om det finns allergiantikroppar mot till exempel ett livsmedel. Då tar man ett pricktest eller ett blodprov.

Är barnet allergisk mot till exempel ett specifikt livsmedel, enligt testet, finns det däremot ibland anledningar att ändå inte utesluta detta ur barnets kost.

– De här testerna är ganska osäkra och ger ibland utslag för något som man inte är allergisk mot.

– Ibland är det också värt att behandla ett eksem som beror på en väldigt lindrig matallergi, istället för att utesluta exempelvis ägg eller vad det kan handla om ur kosten. Med rätt behandling kan man få bukt med eksemet och ändå fortsätta äta ägg, vilket vi enligt forskningen också tror är bättre för att så småningom bygga upp tolerans mot den här specifika allergin, säger hon och fortsätter:

– Många föräldrar börjar alltså i fel ände här. Börja alltid med att behandla eksemet först och funkar det inte kan ni fundera på att utesluta något i maten, men alltid i samråd med en läkare.

Hur behandlar man eksem?

Hur man behandlar eksem går också enligt en enkel grundregel: mjukgörande och kortisonkräm.

Kortisonkrämer finns i olika styrkor. Den mildaste styrkan kan man köpa receptfritt på apoteket. Kortison ska man inte tveka att använda direkt när eksemet blommar upp. Mjukgörande bör man smörja huden med mycket, hos många behöver man smörja varje dag.

Man ska alltid börja med att testa mjukgörande kräm och den receptfria hydrokortisonen från apoteket om ett barn får eksem.

Och man kan behöva vara både uthållig och alert med krämerna eftersom eksemet ibland blommar upp gång på gång.

– Säg att man smörjer med mjukgörande i vanliga fall och eksemet börjar komma tillbaka. Så fort man anar att det kommer upp så ska man direkt på med kortisonen igen så att det går tillbaka.

– Man kan behöva ställa in sig på att, om ens barn har eksem blir det blir en period i livet då man måste hålla på och smörja och smörja. Vissa kanske behöver mjukgörande kräm året om och andra bara på vinterhalvåret. Det är lite olika.

Märker man att eksemet inte går ner genom att behandla själv med den milda sortens kortison som finns receptfritt på apoteket, ska man aldrig tveka att söka vård, enligt Anna Asarnoj.

En läkare kan skriva ut en starkare kortisonkräm.

– Det är bra att visa upp eksemet för någon och kan ofta räcka med hos BVC eller på vårdcentralen. Men man ska inte heller tveka gå till barnläkare för där kan man få ännu mer utförlig information.

– Enligt min erfarenhet är det för få som söker hjälp och många barn går med underbehandlade eksem. Och det är lite onödigt eftersom det ju ofta är ganska jobbigt att gå runt med, det kliar och kan faktiskt försämra livskvaliteten.

Kan man förebygga eksem?

När det kommer till att förebygga eksem handlar det om samma saker:

– Det som förebygger eksem är precis det vi pratat om. Att man är ihärdig och smörjer på med sin mjukgörande kräm, och kortison när eksemet dyker upp.

Man ska också tänka på att inte klia på eksemen. Eksemet "gillar" all typ av mekanisk friktion och riskerar att blossa upp när något ligger eller skrapas emot. Det finns också en risk att eksemet blir värre av att man kliar eftersom man kan ha bakterier på händerna som tar sig in och gör att en hudinfektion uppstår.

Ytterligare en sak som kan förebygga att eksemet blir värre är att man inte duschar med vatten och tvål på eksemet för ofta, eftersom detta är uttorkande.

Försvinner eksem hos barn senare?

Som förälder ska man inte bli alltför uppgiven om man märker att ens barn har eksem. Även om benägenheten kan finnas kvar livet ut så blir det bättre när man kommer upp i ungdomen eller blir vuxen för de allra flesta.

Foto: TT

Källa och faktagranskning: Barnläkare och barnallergolog Anna Asarnoj