Experten: Därför ska du inte täcka över barnvagnen i sommarvärmen

5 favoritmammor från tv och film
Slå på ljud

Solen gassar, trafiken mullrar och din lilla bebis ska sova i vagnen. En vanlig reflex är att täcka över suffletten med en filt som en tryggt skydd mot omvärldens ljus, ljud och intryck. Men det trygga skyddet kan snabbt förvandla barnets sovmiljö till en riktig bastu. Det menar experter som tidningen Vi föräldrar talat med.

Och hettan gör mer än att skapa en obekväm miljö för barnet, vissa experter kopplar nämligen samman höga temperaturer med en ökad risk för PSD – plötslig spädbarnsdöd.

– För att minska risken för PSD är det viktigt att ha uppsikt över barnet. En filt kan hindra föräldern från att titta till det, säger barnhälsovårdsöverläkare Helena Martin till Viforaldrar.se.

Kan sluta andas

Hugo Lagercrantz, som är professor och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, håller med:

– Det finns en potentiell risk att barnet slutar andas utan att man märker det. Blir det för varmt kan barnet tro att det är tillbaka i livmodern och sluta andas. Därför ska man heller inte stoppa om barnet för mycket, säger han.

Att täcka över en vagn med en tät filt skapar både dålig luft och höga temperaturer för barnet. När tidningen GT la en termometer i en övertäckt barnvagn i solen steg graderna från 24 till 41 grader på en enda timme.

Experternas tips är att endast täcka en vagn med insektsnät, alternativt byta promenadstråk om omgivningen är för störande för barnet.

Foto: IBL

Mer läsning för dig
Småbarnsmamman Anna Brolin om stressen: ”Släcker bränder varje dag”
Checklista: 13 prylar du behöver under bebisens första tid
Ny forskning: Mindre stressade pappor vid delad föräldraledighet

Utvald läsning