Får du inte sova för bebisen? Här är bästa sömntipsen

Bebis sover över mammans axel.

Med några få livsststilsförändringar kan du få mer och bättre sömn – även när du är nybliven förälder.

Upplever du livet som genom en dimma, fast du borde vara lyckligast i världen? För de flesta som precis fött barn kommer sömnbristen som en chock. Och inte bara för att de inte får tillräckligt med sömn – utan för att den sömnstörda perioden verkar fortsätta i evigheter.

Mirijam Geyerhofer blev så sjuk av sömnbristen när hon fått barn att läkarna misstänkte att hon hade MS, multipel skleros. Nu har hon skrivit en bok om sina erfarenheter, som är full av tips till nyblivna föräldrar – och andra som inte får sova. Här är sju av de bästa sovtipsen ur Lite trött bara, annars bra:

Gå ut i ljuset!

Vi människor behöver balans mellan ljus och mörker för att må bra. På nätterna när det är mörkt ska vi sova och på dagarna när det är ljust ska vi vara vakna. För att systemet ska fungera behöver du lapa ljus, speciellt på vintern. Så försök komma ut, även när det är krångligt med vagn, åkpåsar, overaller och blöjor som måste bytas.

Drick mindre kaffe och alkohol!

Tänk på att kaffe inte bara gör dig pigg. Det går ut i bröstmjölken och kan göra så att ditt barn får svårt att somna. Koffein blockerar också en substans i kroppen som signalerar att vi är trötta. Dricker vi för mycket kaffe är det alltså inte säkert att vi märker att vi behöver återhämtning. Alkohol är inte heller bra för sömnen, även om den initialt gör att du slappnar av. Den både stör hjärnans sömnfunktioner och gör att du småvaknar fler gånger under natten.

Stäng av skärmarna!

Skärmtid är inte avstressande, tvärtom. Det gör att hjärnan går upp i varv. Dessutom stör telefonen, plattan och datorn melatoninets arbete, eftersom det blåaktiga skärmljuset signalerar “morgon, dags att vakna” istället för “kväll, nu ska du sova”. Så lägg bort skärmarna på kvällen innan du ska sova.

Krama din partner!

Kravlös beröring frigör måbra-hormonet oxytocin, som gör att du slappnar av. Så långa härliga kramar, nackmassage eller lite kli på ryggen är perfekt precis före läggdags.

Stäng av elementet!

Kroppen sänker temperaturen av sig själv när den går in i sov-läge. Så lura kroppen att det är dags att sova genom att ha det svalt i sovrummet. Att det är svalt gör dessutom att nivåerna av stresshormonet kortisol sänks, så att du sover bättre under natten.

Testa tyngdtäcke!

Varför är tyngdtäcke bra, kanske du undrar? Tyngden av täcket mot kroppen ger samma effekt som en lätt massage och det frigör må bra-hormonet serontonin som omvandlas till melatonin. Och vips blir du trött.

Håll ut – det finns en morgondag!

När du befinner sig mitt i bebiskaoset och aldrig får sova mer än två timmar i sträck kan tillvaron kännas mörk. Sömnbrist gör det med dig. Då kan din trötta hjärna föda tunga tankar som “tänk om det alltid kommer att vara så här”. Svaret är: Nej, det går över och du kommer att få sova igen. Försök komma ihåg det – för det i sin tur gör att du slappnar av och sover bättre.

Foto: TT

S