En del av

Femminutersmetoden – bra eller rentav skadlig för din bebis?

22 mar, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
En del menar att den gör underverk för barnets och hela familjens sömn, andra förkastar den och menar att den rentav kan vara skadlig. Hur funkar egentligen den omdiskuterade femminutersmetoden och vad säger barnpsykologen?
Annons
Det här är femminutersmetodenBrand logo
Det här är femminutersmetoden


Ett par månader in i föräldraskapet börjar många fundera på rutiner runt sömn och nattning. Särskilt om man har en bebis som inte sover som man önskar... Det finns en hel del så kallade sömnmetoder eller sömnkurer som påstås kunna förbättra barnets nattsömn. Den mest omdiskuterade är femminutersmetoden.

Hur fungerar femminutersmetoden?

Femminutersmetoden går ut på att barnet ska lära sig komma till ro och somna själv, till priset av en hel del gråt och frustration. Den kallas därför också för "skrikmetoden". Metoden utvecklades av läkaren Berndt Eckerberg på sjuttio- och åttiotalet för familjer som upplevde sömnproblem.

Så här går den till: Efter nattningsrutinen ska föräldern lämna rummet men komma tillbaka ungefär var femte minut, för att lugnt försäkra barnet om att man är där. Även om barnet skriker och är upprört ska man inte ta upp och trösta. För vissa barn tar det upp emot ett par timmar innan de slutligen somnar.

Annons

De flesta psykologer ställer sig kritiska till metoden, iallafall när den används i sin renaste form.

För vissa funkar det bra att ta inspiration av metoden men använda den mer varsamt än hur den är utformad från början.

Hanna Fischer, psykolog med flera års erfarenhet av barn och ungdomar är en av dem som är kritiska till att använda metoden i sin "renaste" form. Hon menar att anknytningen kan ta skada.

Hanna Fischer
Psykologen Hanna Fischer menar att femminutersmetoden kan skada anknytningen.

– Jag rekommenderar inte femminutersmetoden utifrån anknytningsperspektivet. Man signalerar till barnet att det inte är värt att gråta efter föräldern. Man tränar helt enkelt bort den instinkten. Det tar lång tid att genomföra och tar mycket krafter från både barn och föräldrar, säger hon till Motherhood.

Annons

Vad säger forskningen?

Inte heller forskningen kan understöda att femminutersmetoden verkligen hjälper. Det har gjort studier på femminutersmetoden och 42% av dem som testade fick ingen effekt.

Att lämna sitt barn att skrika sig hes tar emot hos de flesta föräldrar, ändå vill man ha en metod att luta sig emot.

– Metoder är generellt sätt ett botemedel för osäkerhet. Man känner sig rådvill och behöver därför en metod att luta sig mot. Men när man går emot sin instinkt som förälder så känner barnet det, menar Hanna Fischer, som istället rekommenderar att göra små förändringar i taget om man vill få till en ny sömnrutin.

Foto: TT

Det här är femminutersmetoden

Femminutersmetoden, eller somna-själv-metoden, är en metod för att lära små barn att somna och sova själva. Namnet kommer av att man lämnar rummet efter nattningen och går tillbaka ungefär var femte minut, för att visa att man är där.

Metoden kan användas från det att barnet är fem månader, men rekommenderas normalt sett inte av BVC eller sjukvårdsupplysningen.

Annons