Fick transplanterad livmoder – nu har Chelsea fött sitt första barn

I hela sitt liv har Chelsea velat bli mamma, men vetat att hon inte skulle kunna bli gravid.
Men genom en komplicerad operation fick hon en främlings donerade livmoder transplanterad. Nu har hon fött sitt första barn.
1:01

Efter reklamen: Emma, 43, födde dottern Wilma – medan hon låg i koma

(1:01)

Chelsea Jovanovich var bara 15 år när hon fick diagnosen MRKH – Mayer-Rokitanksy-Küster–Hauser syndrome – som innebär att hennes livmoder aldrig utvecklades ordentligt. Så under hela tonåren och in i vuxenlivet visste hon att hon skulle behöva hitta alternativa vägar för att kunna uppfylla sin dröm om att bli mamma.

När hon 2018 gifte sig med maken Jake erbjöd en av hennes nära vänner sig att vara surrogatmamma åt dem för att de skulle kunna få ett barn. De påbörjade processen hemma i Montana och Chelsea och Jake skapade flera embryon – men då kom bakslaget. Vännens livmoder innehöll vätska, och skulle inte gå att använda till surrogatmödraskap som de hade hoppats.

– Det var förkrossande. Jag ville bara kasta in handduken, berättar Chelsea, nu 33, för People.

Nytt ingrepp blev räddningen

Men då kom hon på att hon hade läst om en klinisk studie där man skulle transplantera livmödrar, och anmälde sig direkt. I november 2019 flög hon till Pennsylvania för att se om hon kunde kvalificera för det experimentella ingreppet, och på självaste julafton kom samtalet hon hade väntat på – hon var med, och det fanns dessutom en passande donator.

Den 21 februari förra året genomgår först livmoderdonatorn ett ingrepp på 14 timmar, vilket sedan följs av att Chelsea opereras i nio timmar när livmodern transplanteras in i henne

Chelsea vet det inte då, men donatorn Cheryl Urban, 42, ska komma att bli en nära vän till henne. Cheryl som med sin make har två barn – en dotter på 11 år och en son på 10 – fick först höra om den kliniska studien i en nyhetssändning 2019, och kände att hon ville göra en skillnad i någons liv. Hon anmälde sig dagen efter att ha fått veta att de letade efter donatorer.

Donatorn blev en vän för livet

Bara åtta månader efter transplantationen lyckades ett planterat embryo ta fäste, och Chelsea fick äntligen bli gravid.

– Min graviditet var magisk. Det var fantastiskt. Jag trodde aldrig att jag någonsin skulle kunna få en bebis. De säger att man går till världens ände för sina barn, men jag gick till världens ände för att få mitt barn, säger hon till People.

Redan från början var Chelsea nyfiken på vem som hade valt att genomgå en lång operation bara för att hjälpa en total främling. När sekretessen släppte efter ett år kunde de komma i kontakt med varandra och hördes på mejl och i telefon. Nu är de två nära vänner, och Cheryl har fått komma och hälsa på bebisen som hennes livmoder hjälpte komma till världen.

– Jag kan inte förstå att det fungerade. Han är perfekt. Ett sant, sant mirakel, säger Cheryl.

Chelsea är evigt tacksam för främlingen som nu blivit en nära vän.

– Hon är min ängel på jorden. Utan henne skulle jag inte ha min familj.

Penn Med, sjukhuset där transplantationen genomfördes, skriver också om händelsen.

Cheryl och Chelsea tillsammans. Foto: Penn Med.

Mer läsning för dig

Mamman: Mina barn är tvillingar – men födda med två års mellanrum

Influencern Ellidy gravid med pojkvännen – ett år efter hans död

Sarah Dawn Finer öppnar upp om nedfrysta äggen – ska skänkas