Fina amningshyllningen – fler än 200 mammor i mäktigt projekt

Fortfarande är inte alla sidor av amning normaliserade. Kvinnor som ammar på offentliga platser, valt att avstå amning eller ammar äldre barn får ofta ta emot kommentarer och kritik.

Det ville fotografen Alicia Samone från Arizona, USA, ändra på.

I ett fotoprojekt i höst har hon samlat ihop över 200 mammor och fotograferat dem i olika miljöer. Resultatet delar hon på sociala medier – och det är riktigt rörande.
Vill normalisera amning

Fotografen har tidigare genomfört flera andra stora projekt och kampanjer för att normalisera amning.

Alicia Samone berättar att flera av mammorna under fotosessionen var ute första gången med sin bebis under pandemin.

Innan 2020 har hon flera år i rad jobbat för att samla ihop ammande kvinnor i en manifestation. Men på grund av covid-19 blev Alicia Samone tvungen att tänka om i år.

För att ändå kunna lyfta frågan bestämde hon sig för att göra en riktigt fin insats. Istället för att samla de ammande mammorna som ville delta i årets manifestation fotograferade hon dem en och en på några olika platser i Arizona. Resultatet är det otroliga kollaget hon nu delar med sig av!

–Vissa av de här mammorna fick sina barn under pandemin och hade aldrig varit ute i offentligheten och ammat sin bebis innan, säger Samone till SheKnows.

– De ville alla göra ett statement att det är normalt, oavsett hur du ammar, hur länge du ammar, var du ammar och varför. Att du har rätt att amma när som helst och var som helst utan att bli dömd och utan att skämmas, fortsätter hon.

Totalt var det 236 mammor som signat upp sig på att vara med i manifestationen. Och alla vill de visa sina versioner av att amma.

Heja alla ammande mammor där ute!

Foto: Alicia Samone

Mer läsning för dig
Asabea Britton till Motherhood: ”Jag valde att föda hemma”
Caroline får ständigt frågan: ”Är det verkligen ditt barn?”
Linnea Henriksson hyllas efter ärliga orden om amning