En del av

Förskolläraren om sena hämtningar: Lägg ner ditt dåliga samvete

24 feb, 2023 
https://image.motherhood.se/image-8544538?imageId=8544538&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=19.05&y=0
Hannah Bergroth
Flicka klär på sig själv på förskola
Får du ofta dåligt samvete över att ditt barn är sist kvar på förskolan? Dags att sluta med det. Förskolläraren Eva Morin menar nämligen att det finns fördelar med sena hämtningar.
Annons

Som förälder handlar vardagen ofta om ett evigt pusslande för att få allt att klaffa. Jobb, hämtning, lämning, aktiviteter, vab – ja, det krävs rejäl planering och logistik för att veckan med barn ska rulla på så smidigt som möjligt.

Pedagogens bästa tips för en bra inskolningBrand logo
Pedagogens bästa tips för en bra inskolning

Trots att vi föräldrar borde klappa oss på axeln för att vi klarar av allting så bra finns det ändå saker som ger oss dåligt samvete, som skapar onödig stress.

Kan du känna igen dig i det?

Förskolläraren om barn som hämtas sent

Eva Morin är förskollärare, med över 40 års erfarenhet inom barnomsorgen. I dag är hon pensionär, men tänker tillbaka på sitt tidigare arbete med värme.

Trots att hon gått i pension har hon inte slutat engagera sig i förskolefrågor – snarare tvärtom.

– Det är för att jag fortfarande bryr mig om barnen, allas barn, säger hon.

Eva Morin
Eva Morin. Foto: Privat

Det kommer säkert dagar när man upplever att det är kämpigt att få allt att gå ihop. Som att man nästan sitter i kläm mellan att vara en bra kollega på jobbet och räcka till som förälder.

Annons

Eva berättar att hon tack vare sitt yrke ofta såg dessa föräldrar.

– Jag minns särskilt en mamma, en känslig och mycket kärleksfull mamma som det lyste dåligt samvete ur ögonen på när hon flängde genom grinden med orden ”är hon sist i dag också?” Hon vidarebefordrade ju den känslan till dottern som också blev stressad och övertygad om att det var synd om henne.

– Jag sa vänligt till mamman att hon kunde gå från bussen utan att stressa, andas djupt och lugnt kliva in genom grinden. Då kunde hon möta sin dotter med en bättre känsla. Jag försökte få mamman att förstå att det var hon själv som la den skulden på sig – att vi pedagoger visste att hon gjorde sitt bästa.

Många föräldrar vittnar om att de känner en skam i att vara föräldern som hämtar sitt barn sist. Varför tror du att det är så?

– Det är en svår fråga. Antagligen handlar det om att man är rädd för att inte ses som en bra förälder. Det tror jag dock ligger mest hos föräldrarna själva.

Annons
Känner sig mycket mindre stressad kring förskolehämtningen.

Eva säger att det även kan finnas en annan sida på situationen, och det är att föräldrar kan uppleva att det är pedagogerna som stressar. Att de liksom ”langar” över barnen till föräldern, med en känsla av att äntligen få gå hem.

– Det är oerhört viktigt att pedagoger och föräldrar kommer överens om hur det ska gå till vid exempelvis hämtning. Blir föräldrarna hjälpta av att barnet är påklätt och klart att gå hem eller upplevs detta som att pedagogerna vill bli av med barnet? För det kan vara olika.

Fördel med att barn är längre på förskolan

Föräldrar till förskolebarn kan lätt känna dåligt samvete över att barnet har för långa dagar på förskolan. Att det liksom finns en skam i att barnet hämtas sist. Som förälder slår man nästan knut på sig själv - bara för att kunna hämta barnet en halvtimme tidigare.

Men spelar det sist och slutligen någon roll?

Det är såklart inget fel med att hämta barnen tidigare på eftermiddagen, men Eva menar att det finns fördelar för de barn som är kvar sist. Hon nämner att det oftast är mycket lugnare och att man som pedagog har möjligheten att utnyttja den tiden till att ha en fin stund tillsammans med barnet.

– Under dagen är det ju tyvärr ibland för många barn och som pedagog hinner man inte med varje barn på det sätt man önskar. Men med de barn som är kvar lite längre kan man ha det mysigt, kanske äta en frukt, läsa en bok eller spela ett spel eller bara sitta och prata. Det är fint, avslutar hon.

Foto: Privat/TT

Äldsta syskonet? Se 4 vanliga saker som tas upp i terapinBrand logo
Äldsta syskonet? Se 4 vanliga saker som tas upp i terapin
Annons