En del av

Forskare: Barn ska inte vara lydiga och väluppfostrade

11 apr, 2017 
https://image.motherhood.se/bylinebild-205x130.jpg.jpg?imageId=2579819&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Mikaela Alex
Mamma med sitt barn
Barn som uppfostrats till att aldrig säga emot är mer lättmanipulerade och löper högre risk att utsättas för övergrepp. Därför är det bättre att lära ditt barn att känna efter själv, istället för att lyda blint.
Annons
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker

Blir du frustrerad över att dina barn inte gör som du säger? Var tacksam över det istället!

Lydiga och “väluppfostrade” barn – som gör som de blir tillsagda utan att säga emot – löper nämligen högre risk att drabbas av övergrepp från personer som vill dem illa. Detta har Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete och forskare vid Umeå universitet, sett i sin forskning.

Barn som fått lära sig att man alltid ska göra som man blir tillsagd och att man inte får säga emot vuxna är enklare för sexuella förövare att manipulera, berättar Elza Dunkels i ett avsnitt av Lärarpodden Didaktorn i Sveriges Utbildningsradio. Elzas fokusområde är barn och ungas nätkulturer och rättigheter – och där har hon upptäckt att många offer för sexuell exploatering via nätet varit just överdrivet lydiga.

– De hade lärt sig och verkligen tagit till sig att inte säga emot en vuxen, att inte känna efter hur det känns, utan bara lyda. De hade lärt sig att man inte ljuger, de hade lärt sig att man håller ett löfte – vilket de här förövarna då använde i sin manipulationsprocess, säger hon i avsnittet. Det blev så tydligt att det här traditionella “att vara väluppfostrad” var det som bidrog till att barnen råkade illa ut. Jag har sett det där i många andra sammanhang där barn råkar illa ut på nätet; det finns en sorts destruktiv väluppfostran som vi måste prata om mer.

Annons

Att barn ska vara väluppfostrade bottnar i en unken barnsyn

Uppfattningen att barn ska vara artiga, nicka, le och säga tack bottnar till viss del i en gammal och unken barnsyn – att barn ska synas, men inte höras och att de behöver förtjäna sina rättigheter.

– Det hänger ihop med att vi inte ser på barn som fullvärdiga människor, utan vi ser dem som “mini-människor” som i och med det har “mini-rättigheter”, säger hon i podden.

En givetvis helt felaktig syn, barns rättigheter är självklara och medfödda. Men detta förlegade sätt att bemöta barn leder till att de lär sig att ta alltför stor hänsyn till sin omgivning och att uppfylla alla andras behov först, istället för att lyssna till sin egen magkänsla. Detta kan i sin tur kan bli en grogrund för olika typer av angrepp från personer som inte vill dem väl.

Här är 3 bra tips för dig som vill hjälpa ditt barn att bli “olydigt” på rätt sätt:

1. Lär barnet när det är okej att ljuga

Man måste inte alltid tala sanning – i knepiga situationer är det helt okej att dra till med en lögn. Om barnet chattar med en person som känns obehaglig kan hen helt enkelt skriva “nu kom min mamma in i rummet”, även om det inte stämmer – ett effektivt sätt att skrämma bort potentiella förövare, tipsar Elza Dunkels i podden.

Annons

2. Berätta att det finns “bra” och “dåliga” hemligheter

Bra hemligheter gör en glad att tänka på – till exempel en födelsedagsöverraskning. Dåliga hemligheter är sådana man får ont i magen av att tänka på – och då är det alltid tillåtet att berätta om hemligheten för sina föräldrar eller någon annan vuxen man litar på, även om någon sagt åt en att man inte får.

3. Lär barnet att sätta gränser

Det är alltid okej att dra sig ur något som känns fel, även om man har avgett ett löfte. Förmedla för barnet hur viktigt det är att alltid själv känna efter. Känns något inte rätt i magen måste man våga säga nej, istället för att tvinga sig själv till något av rädsla att göra någon annan besviken.

Källa: UR.se & Kulturer.net
Foto: Shutterstock

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons