En del av

Forskare har hittat genen som gör att barn föds för tidigt

08 sep, 2017 
Mikaela Alex
Att födas innan vecka 37 kan vara väldigt allvarligt för barnet, vars lungor och andra organ inte är färdigutvecklade. Nu är forskarna något på spåren, som kan leda till framtida behandlingar och mediciner mot prematur födsel.
Annons
Lungsjuka Nova tvättar händernaBrand logo
Lungsjuka Nova tvättar händerna

En normal graviditet är mellan 37 och 42 veckor lång. Tyvärr är det inte ovanligt med undantag åt något håll – man räknar med att fem procent av alla barn i Sverige föds för tidigt, det vill säga innan vecka 37. Något som kan vara farligt för både barnet och mamman.

– Tittar man runt i världen, så föds 15 miljoner barn för tidigt per år. Det är den vanligaste orsaken till att barn dör innan fem års ålder och vi har väldigt lite som vi kan erbjuda för att förebygga detta, säger Bo Jacobsson, som är professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, till TT.

Nu har han och kollegan Louis Muglia vid universitetet i Cincinnatti hittat sex gener som kan vara avgörande för hur lång graviditeten kommer att bli. Tre av dessa visade sig hänga ihop med sannolikheten att föda för tidigt.

Stort genombrott

Studien är publicerad i New England Journal of Medicine, och bygger på data från över 50 000 förlossningar.

Annons

– Det är ett jättestort genombrott som kommer att få stor betydelse. Det ger oss en helt ny ingång för att förstå mänsklig graviditetslängd. Och på längre sikt utveckla mediciner för att förebygga att barn föds för tidigt – och å andra sidan mediciner för när man verkligen vill att en förlossning ska starta, säger Bo Jacobsson till TT.

Redan nu kan man se att studien öppnat nya dörrar. Bland annat kunde man se att en av generna var kopplad till näringsämnet selen.

– Vi hittade en gen som är kopplad till selen och vet att i en del av Afrika, i Malawi, där man har som mest förtidsbörd, är det också i ett område där man har mycket selenbrist, säger han.

– Då ger detta oss en möjlighet att starta ett projekt med att ge selen till mammor och se om det minskar risken att föda för tidigt.

Källa: TT, 1177 Vårdguiden Foto: IBL

Annons