Vad innebär det att vara gudmor, gudfar och fadder? Vi reder ut!

1:08

Efter reklamen: 5 kändisbarn med väldigt kända gudföräldrar

(1:08)

Slå på ljud

Har du fått frågan att bli gudmor, gudfar eller fadder åt en nyfödd liten stjärna? Grattis, vilken ära! Att bli utsedd till någons gudförälder betyder att någon i din närhet litar på dig till hundra procent och vill ha dig i sitt barns liv.

Om du tackar ja till att bli någons gudförälder, eller fadder som det också kallas, så registreras detta hos kyrkan. Det går varken att avsäga sig fadderskapet eller att bli avskriven som fadder längre fram i barnets liv. Att vara någons fadder innebär med andra ord att du ska finns där för barnet under hela dennes liv.

Vad innebär det att vara gudförälder?

Här ger vi svar på de vanligaste frågorna om att vara gudförälder, allt från rollen på dopet till ansvarsområden under uppväxten.

Vad är skillnaden på gudförälder och fadder?

Ingen alls egentligen. Det är bara olika ord för samma begrepp. Idag får de flesta gudföräldrar ett så kallat ”fadderbrev” efter dopet och just ordet fadder sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Däremot säger de flesta att de har ett gudbarn, snarare än ett fadderbarn. Då det sistnämnda kan blandas ihop med att hjälpa ett fattigt barn i ett annat land genom att skicka pengar.

gudmor som håller bebis

Att bli utsedd till fadder och gudförälder är ett ärofyllt uppdrag.

Varför har man en gudförälder?

Att bli vald till gudförälder är en gammal tradition. Sedan de allra första kristna kyrkorna byggdes så har det förekommit faddrar. Grundtanken är att de ska finnas till för att vägleda barnet och stötta barnet i den kristna tron.

Vilken är gudförälderns roll på dopet?

Det är upp till föräldrarna att bestämma. Det finns inga strikta regler som gäller vad faddern ska eller inte ska göra under dopet. Oftast bär faddern barnet under hela tiden eller fram till altaret. Många faddrar läser en bön eller bibeltext, sjunger en låt eller tänder ett ljus under dopet.

Efteråt får de flesta ett fadderbevis där det står datum för dopet, namnet på den döpte, fadderns namn och en bön.

bebis på dop

Den lilla bärs ofta fram av gudföräldern under dopet.

Hur många faddrar får man ha?

Ingen alls, eller hur många man vill. Det är upp till var och en. Men det vanligaste är 1-2 personer. För att bli fadder eller gudförälder till ett barn vid ett dop i kyrkan krävs det att faddern själv också är döpt.

Det behöver dock inte vara i en svensk, kristen kyrka utan hen kan exempelvis vara katolskt eller ortodoxt döpt.

Måste gudföräldrarna ta hand om barnet om föräldrarna dör?

Nej, detta är en gammal myt som lever kvar. Att bli fadder i kyrkan har ingen juridisk bindning till barnet.

För att du som fadder ska ta hand om barnet om föräldrarna dör måste detta finnas på papper, exempelvis i ett testamente. Om detta inte finns är det socialtjänsten som utreder den mest lämpliga "föräldern" till barnet.

kvinna som matar ett barn

Du tar inte automatiskt över föräldraskapet som fadder om barnets föräldrar dör.

Vad är en fadders ansvarsområden?

Det finns inga regler som du måste följa som fadder. I modern tid har faddern kommit att bli en person som ställer upp som barnvakt och som värnar lite extra om barnet.

Enligt Svenska kyrkan finns dock en rad ansvarsområden eller åtaganden som rekommenderas till dig som fadder. Här är fem av dem.

1. Vara en förebild

Du som fadder ska vara en förebild för barnet, både när det kommer till tron och i övriga livet.

”En förebild kan vara en vän som finns där när man behöver prata, vara den som bryr sig och ibland den som ger råd”, skriver Svenska Kyrkan.

2. Finnas som stöd

Enligt svenska kyrkan innebär att vara fadder, gudfar eller gudmor ett livslångt uppdrag.

”Fadderskapet handlar om en vilja att finnas för den som döpts, som stöd och inspiration för att den döpte ska kunna växa och mogna som människa och kristen.”

3. Komma ihåg dopdagen

Att vara fadder innebär också att komma ihåg dopdagen genom att skicka en hälsning till dopbarnet och visa att du finns där för hen.

4. Umgås bara ni två

Som gudförälder uppmanas du även att umgås med barnet med jämna mellanrum, kanske just på dopdagen genom att äta något gott och dela tankar om livet.

5. Vara aktiv under konfirmationen

Du som fadder uppmanas att vara aktiv under fadderbarnets konfirmationstid och att försöka vara delaktig på barnets konfirmation.

Foto: TT Källa: Svenska kyrkan, Dopguiden.se, Aftonbladet.se

Mer läsning för dig
Dop eller namngivning? 11 citat av Astrid Lindgren som vi vill skicka med alla barn
Paret valde bort biologiska barn – adopterade 18-åriga sonen