Thereses barn var en high need baby – här är 5 tips hon vill ge

high need baby

Att vara mamma till en high need baby sätter föräldraskapet på prov. Therese Stahl var en av de 10-15 procent mammor som fick ett så kallat plusbarn. Här är fem tips hon vill ge till alla föräldrar i samma situation.
1:20

Efter reklamen: Så ska du klä din bebis under vår och sommar

(1:20)

Therese Stahl fick lite av en chock under spädbarnstiden. Att vara mamma till en liten som aldrig var nöjd var utmattande, berättar hon för Motherhood.

– Jag blev tagen på sängen hur otroligt krävande ett spädbarn kunde vara. Jag hade aldrig kunnat förvänta mig detta. Han var aldrig någonsin nöjd och det spelade ingen roll vad vi gjorde. Jag kände mig maktlös, berättar Therese Stahl.

Therese har skrivit boken Plusbarn – high need babies.

Ungefär 10-15 procent av alla bebisar uppskattas vara high need babies. Kännetecknen är bland annat att de ofta är missnöjda, oförutsägbara, krävande och intensiva.

Efter flera år förstod Therese att hennes barn var en så kallad high need baby. Då kunde Therese enklare hitta strategier för att bemöta sitt barns behov – och lita på sin roll som mamma. Idag är hon också författare av boken Plusbarn – high need babies.

Här är fem tips från Therese, till alla föräldrar som har ett plusbarn.

1. Vila – även om det inte finns tid

Det finns ingen tid till återhämtning när man har en high need baby. Kanske vill din bebis vara klistrad på din kropp dygnet runt, amma hela tiden eller bara bli buren när du står upp. Oavsett kan det kännas omöjligt att hitta tid för vila, men du måste försöka få in avkoppling och sömn. Annars orkar man inte i längden.

2. Ta hjälp

Ta emot all hjälp du kan få så att du får återhämta dig. Om du har en partner kan ni göra ett schema för sömnen så att ni sover varannan natt. Kanske finns det någon släkting eller vän som kan avlasta några timmar eller en natt? Fråga och tacka ja till allt som erbjuds!

high need baby a

Gör ditt bästa för att få in din egen avkoppling och sömn, även om det är svårt.

3. Det är svårt för andra att förstå

Det är svårt för personer som inte har en high need baby att förstå eller relatera till hur ni har det. Ofta känns det som om man har det värst i umgänget, och så är det nog också. Prata gärna med andra men jämför dig inte med mammor till barn som inte är high need babies.

4. Acceptans

Ditt barn är som den är och det är okej. Det är inget dåligt eller farligt att vara en high need baby. Det är ett sätt att vara och så blev just det här barnet.

5. Kontakt med andra föräldrar till en high need baby

Att hitta andra personer som förstår hur ni har det på riktigt kan vara skönt. Det finns bland annat stödgrupper på Facebook med föräldrar i liknande situationer där du kan ta del av andras upplevelser, berätta om din egen situation och få tips och trix som kan vara till hjälp på vägen.

High need baby: 5 saker du behöver höra som förälder till ett plusbarn

Skärmtid för barn och bebis 0-2 år – vi reder ut vad som gäller!