En del av

Ny studie: Hud mot hud räddar liv på för tidigt födda

04 jun, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
bebis hud mot hud SS
En ny studie gjord av Karolinska institutet visar att hud-mot-hudkontakt kan rädda liv på barn som föds för tidigt. Här är anledningarna!
Annons
Så ska du klä din bebis under vår och sommarBrand logo
Så ska du klä din bebis under vår och sommar

I dagens förlossningsvård är det en självklarhet att det nyfödda barnet direkt efter förlossningen läggs hud mot hud på sin förälder. Men bara en till två generationer bort, på femtio- och sextiotalen, ansåg man att mamman behövde vila och separerade mamma och bebis så snart förlossningen var avklarad.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Hud-mot-hudkontakten har numera flera evidensbaserade fördelar. När det nyfödda barnet ligger hud mot hud underlättas amningen eftersom mjölkproduktionen ökar och barnets sök- och sugreflexer stimuleras. Hudkontakten gör också att barnet håller sig varm och blir lugnare. Även hos mamman frigörs "må bra-hormonet" oxcitocyn genom att ha hudkontakt med sin bebis.

Livsavgörande vid mycket låg födelsevikt

Kroppskontakten har även visat sig vara livsavgörande för barn som föds för tidigt. Kontinuerlig hud-mot-hudkontakt med start direkt efter födelsen, kan minska dödligheten med så mycket som 25 procent hos nyfödda med mycket låg födelsevikt, visar en studie vid Karolinska institutet.

Annons

I studien lät man en slumpmässigt utvald grupp för tidigt födda barn få 17 timmars hud-mot-hudkontakt per dygn. Resultaten jämfördes sedan mot en grupp som endast fått 1,5 timmar. Man kunde då dra slutsatsen att dödligheten hos de för tidigt födda barnen minskade med 25 procent. Forskarna bedömer att metoden har potential att rädda livet på ytterligare 150 000 små nyfödda varje år.

– Huvudbudskapet är att lågviktiga nyfödda barn bör få hud-mot-hudkontakt direkt efter födelsen och därefter på en neonatal samvårdsavdelning, där de får gemensam vård med modern och helt slipper att separeras från varandra, säger Björn Westrup, överläkare och forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet.

Källa: Karolinska institutet

Bild: TT

Annons