En del av

Hur gör jag om mitt barn börjat sova dåligt? Psykologen tipsar!

02 nov, 2020 
https://image.motherhood.se/Lovisa_byline.jpg.jpg?imageId=538804&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Lovisa Svedlund
Vill ditt barn inte längre sova i sin egen säng eller vägrar barnet sova hela nätter? Vi bad psykologen Helena Kubicek Boye bakom böckerna Sömnsagor ge oss sina bästa råd för krångliga sovperioder.
– Har du en tre-fyra åring som sover skitkasst försök hitta praktiska lösningar, säger hon till Motherhood.
Annons
Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid
Psykologen Siri Helle:  4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid

Först och främst ska man komma ihåg att det är helt normalt att barn genomgår utvecklingsfaser, och där ingår olika stadier även för sömnen.

– Barn går ju igenom utveckling både på det känslomässiga planet, fysiskt och i hjärnan. Och det påverkar deras sömn, säger psykologen Helna Kubicek Boye.

Att man kommer till en ny fas då och då i barnets uppväxt är därför helt normalt. Kanske hade ni lärt barnet att sova i egen säng nyss, men plötsligt är det enda barnet vill att samsova igen.

Vad kan jag göra om mitt barn sover dåligt?

Det kan också komma perioder av att ditt barn till exempel har svårt att somna, sover oroligt, har mardrömmar eller nattskräck.

Det är naturligt att barn har svårare och lättare sömperioder, kan du acceptera det blir det lättare. Foto: TTMonkey Business Images

Som förälder är det inget konstigt om man blir orolig eller rädd att fasen aldrig ska gå över. Men om man kan försöka se det här som avgränsade perioder kan det bli enklare både för dig själv och för barnet, menar Helena Kubicek Boye.

Annons

Det hjälper om man som förälder kan försöka acceptera situationen

– Om det inte blir ett varaktigt mönster behöver man inte oroa sig alls för den här typen av faser. Försök hantera det just där och då, är mitt råd.

Hon tipsar också om att fokusera på praktiska lösningar som hjälper en själv och barnet.

– Har du en tre-fyra åring som sover skitkasst, försök hitta lösningar. Det är absolut ingen fara att gå tillbaka till att samsova i samma säng en liten period även om barnet lärt sig sova i egen säng. Det betyder inte att barnet kommer vilja göra det när hen är 30.

Må bra själv trots att ditt barn har en svår sovperiod

– Det hjälper också om man som förälder kan försöka acceptera situationen. Det är inte ovanligt att man känner sig stressad när man inte får sova, att man tänker att det kommer vara såhär alltid eller att nästa dag kommer bli förstörd, fortsätter hon.

Psykologen Helena Kubicek Boye har skrivit böckerna Sömnsagor för barn och deras föräldrar. Foto: Bengt Alm

Men kan du släppa oroliga tankar och tänka att natten blir som den blir, så kommer du själv må bättre, förklarar hon.

Annons

Om man har möjlighet kan en praktisk lösning också vara att till exempel försöka anpassa sina arbetstider eller se om man kan gå ner några procent i tid med sin sysselsättning en period när ditt barn sover dåligt.

Dessutom kan man ta till ännu mer handfasta metoder.

Är barnet rädd för att det är monster under sängen och har svårt att sova? Ta av sängbenen!

– Likadant kan barn som aldrig varit mörkrädda plötsligt bli det exempelvis. Ja, men skaffa en sänglampa en liten period då, säger Helena Kubicek Boye.

4 tips om ditt barn sover dåligt

• Släpp oroande tankar om bar­nets sömn – natten blir som den blir!

• Hitta praktiska lösningar – skruva av sängbenen om barnet är rädd för monster eller skaffa en sänglampa om ditt barn blivit mörkrädd.

• Acceptera barnet precis som det är. Barn sover olika, det bara är så.

• Acceptera dig själv och dina re­aktioner. Du är inte en supermän­niska som alltid kommer klara av varje kväll eller natt perfekt. Efter en dålig natt kommer ofta en bättre natt, och förr eller senare kommer både barnet och du att få sova gott.

Källa: Sov gott: Sömnsagor och tips för en god natts sömn av psykologen Helena Kubicek Boye

Annons
Innehåller reklamlänkar