En del av

Det här ska du göra om ditt barn får ett utbrott i matkön

15 aug, 2022 
Emilie Josephson Dalhamn
barn i mataffären
Regelrätta utbrott i mataffären, på kaféet eller restaurangen. Hur gör man för att vara en pedagogisk förälder i en av de mest utmanande stunderna i föräldraskapet?
Annons

Vi har alla varit där eller bevittnat andra föräldrar i vad som måste räknas som ett av föräldraskapets lågvattenmärken: I matkön med en något för trött två- till tioåring som helt plötsligt tappar det. Om det var på grund av den uteblivna glassen eller godiset som du bestämt fick lägga tillbaka på hyllan har du redan glömt. Svetten lackar och du sneglar ursäktande på dem runt omkring samtidigt som du försöker parera matvaror, tårar, skrik och sparkar.

VIDEO: Pedagogens bästa tips för en bra inskolningBrand logo
VIDEO: Pedagogens bästa tips för en bra inskolning

Det hela kan likaväl utspela sig på parkeringen, kafét, bussen eller utanför glasskiosken.

Vad gör man när ens barn får ett offentligt utbrott?

Psykologen Camilla Bernström, med många års erfarenhet från BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, menar att många av dessa utbrott går att förebygga.

Annons

— Jag skulle fundera över vad det är i den situationen som gör mitt barn upprört. Är hen till exempel utmattad efter förskolan? Är man trött och hungrig är det inte lätt att motstå impulser eller hålla tillbaka starka känslor. Eller finns det outtalade förväntningar hos barnet om att köpa godis när man är i affären?

— Man kan då förebygga utbrottet genom att förklara innan vad som gäller: ”Nu måste mamma in och handla mat till middagen. Vi kommer inte att köpa något annat just idag.”

Camilla Bernström
Camilla Bernström.

Men där och då finns det egentligen bara ett par sätt att hantera barnet, menar Camilla Bernström.

— Man ska tänka på att bemöta barnet på ett lugnt sätt, även om man är allt annat än lugn - känslor smittar av sig. Det är också viktigt att inte ge efter för tjat, det lär barnet att det lönar sig att tjata. Undvik också att gå in i diskussioner då barnet är upprört, försök istället att avleda barnets uppmärksamhet. Om vad ni ska göra senare eller vad ni ska välja för gott i helgen.

— Och glöm inte att ge barnet beröm när en typisk problemsituation ändå gått bra: ”Vad roligt det var att fika ihop, det måste vi göra igen!”

Foto: Privat, TT

SE OCKSÅ: Så blir ni av med tjatet hemmaBrand logo
SE OCKSÅ: Så blir ni av med tjatet hemma
Annons