En del av

Namnexpertens spådom – såhär kommer vi döpa barn i framtiden

29 sep, 2022 
Lovisa Svedlund
Vad är det viktigaste för föräldrar när man väljer namn till sina barn – och varför får vissa namn oss att fnissa?
I en exklusiv intervju med Motherhood berättar Pamela Redmond, den amerikanska författaren bakom världens största namnsajt, om sitt eget favoritnamn och hur vi kommer döpa våra barn i framtiden.
Annons
Se också: 3 internationella namntrender just nuBrand logo
Se också: 3 internationella namntrender just nu

Så länge hon kan minnas har författare och namnexpert Pamela Redmond varit intresserad av namn. Hur väljer föräldrar namn till sina barn och varför tycker man att vissa namn inte är fina, är frågor hon altid funderat på.

Idag har hon skrivit ett tiotal namnböcker som bilvit storsäljare i USA och startat världen största namnsajt, Nameberry. Men passionen för namn har inte alltid känts självklar mot omgivningen, säger Pamela Redmond i en exklusiv intervju med Motherhood:

– Som barn uppfann jag en lek där jag skapade olika familjekonstellationer med uppfinningsrika namn. Jag hade olika formulär och pennor till det. Det här var före internet så jag hade ingen aning om att andra också var intresserade av namn. Det kändes som en lite skämmig hemlis – min familj trodde jag var galen haha.

Pamela Redmond
Pamela Redmond har startat världens största namnsajt, Nameberry. Foto: Mark Hanauer

Hur man namnger sitt barn har blivit något föräldrar funderar länge och väl på idag. Många föräldrar kan nog känna igen sig i att man vill hitta det riktigt perfekta namnet till sitt barn. Är det viktigare hur vi väljer namn idag, än för 50 eller 100 år sedan?

Annons

– Ja, iallafall i USA är det en stor skillnad på hur vi väljer namn idag och för 50-100 år sedan. För ett århundrade sen valdes namn ofta baserat på familj, kulturella och religiösa traditioner. Under 1960-talet och 1970-talet blev andra saker viktigare. Till exempel samtida namntrender, stolthet i ens etniska bakgrund och feminism tog sig in i våra namnval, säger Pamela Redmond och fortsätter:

– Idag skulle jag säga att det är mer viktigt vilket namn du ger ditt barn än förr, eftersom det är viktigare där ute i världen. Människor är mer medvetna om vilken makt namn har för att skapa en image eller uppfattning – och det finns oändligt mycket mer information om namn tillgänglig online.

Namngurun Pamela Redmond spanar – exklusivt för Motherhoood!

Vad spännande. Varför tror du att namntrender svänger så snabbt? Ibland till den grad att vi skrattar åt namn som känns otrendiga nu men som vi älskade för bara några år sedan...

– Det finns alltid tydliga trendflugor bland namn nu för tiden, ofta inspirerade av en kändis eller film/tv-karaktär, exempelvis. Trenderna försvinner väldigt snabbt och redan från början har de nästan en datumstämpel. I amerikansk/engelsk kontext tänker jag på namn som Khaleesi från Game of Throne, Katniss från Hunger Games eller Kylo från Star Wars... Även kändisnamn och kändisars barnnamn ser vi ökar explosionsartat.

pappa och son vid matbord

Varför är namn så tacksamma att driva med och göra stereotyper av? Till exempel användes ju "Kaeren" som stereotyp för en vit medelklasskvinna i USA.

Annons

– Namn kopplas ibland till etniska eller religiösa grupper och blir sen förenklingar för osmickrande stereotyper. Så är det inte bara idag. För hundra år sen, till exempel, kallades irländska hushållerskor i USA för ”Bridgetar” och många unga kvinnor som hette Bridget, inklusive min mormor, bytte namn för att inte bli förknippad med stereotypen, säger Pamela.

Kan du se några faktorer som kommer bil viktigare för föräldrar när vi döper våra barn i framtiden?

– Genus och kön har blivit enormt mycket viktigare, skulle jag säga. Till exempel med könsneutrala namn som ökar i användning hela tiden i både USA och Europa.

– En trend vi ser från generation Z just nu är tonåringar och unga vuxna som byter namn eftersom man bytt könsidentitet, eller på annat sätt vill ändra sin identitet. Unga människor är inte bara mer benägna att se könsidentitet som mer flytande, utan även namn som förändringsbara.

Annons

Vilka namntrender kommer vi se om 5 – och 50 – år tror du?

– Jag tror att vi kommer se mer att personer byter namn över sin livstid, och byter namn för olika perioder i livet. Att man mer ser namn som något formbart och något som du kan ändra.

bebis med mössa

Spännande. Till sist... Vilket är ditt eget favoritnamn?

– Haha! Det finns SÅ manga. Men mitt allra starkaste favoritnamn kan fortfarande vara... wait for it... Joe, som både var min pappas namn och som min äldsta son heter.

– Jag har en policy att alltid, utan tvekan, anlita personer som heter Joe och det har alltid funkat. Nameberrys förra formgivare hette Joe och min bokredaktör heter Joe.

Haha vad kul! Utöver pålitliga Joe – vad heter dina andra barn?

– Min dotter heter Rory, vilket är ett irländskt könsneutralt namn som betyder röd. Min son Joseph/Joe döptes efter min pappa, som sagt. Och min yngsta son Owen fick sitt namn valt av sina syskon! De var 11 och 7 när han föddes och hade starka åsikter om namn, och sa att de inte skulle tycka om honom om vi inte gav honom ett namn som de önskat!

Foto: TT

Se också: 5 tecken på att du bor med en "threenager"Brand logo
Se också: 5 tecken på att du bor med en "threenager"
Annons