Hur många timmar behöver en bebis sova? Experten svarar

1:02

Psykologen Hanna Fischer, med mångårig erfarenhet från BVC, bekräftar att de allra flesta frågor och funderingar från nyblivna föräldrar handlar om sömn. Här reder vi ut hur mycket din bebis behöver sova de första tolv månaderna.

0–3 månader

En nyfödd bebis har ett helt annat sömnmönster än en vuxen. Ofta fortsätter hen med samma dygnsrytm som i magen: Aktiv under natten när mamman är stilla och trött under dagen när mamman rör sig i vaggande rytm.

– De första tre månaderna har barnet ingen riktig sömnrytm. Hon pendlar mellan sömn och vakenhet på ett sätt som är helt unikt och biologiskt betingat för att försäkra sig om näring och förälderns närvaro, sin överlevnad helt enkelt. Slår man ihop timmarna så sover ett spädbarn ungefär 15–18 timmar utspritt över ett dygn, berättar Hanna Fischer.

3–6 månader

Efter ett par månader börjar bebisen sakta skolas in i familjens rutiner och dygnsrytm. Kanske sover hen något bättre på natten, och glesat ut amnings- och matningstillfällena. Nu sover bebisen upp till 18 timmar per dygn, varav två till fem timmar under dagen. Förhoppningsvis börjar ni få in återkommande, dagliga rutiner för mat, vila och aktivitet. Rutinerna gör livet lite enklare och kan på sikt bidra till bättre och mer kontinuerlig nattsömn för er båda.

– Under den här perioden börjar många fundera över sov- och nattrutinerna. Då är det viktig att komma ihåg att det ser väldigt olika ut. En del sover bra och har lätt att komma till ro, medan andra bebisar vaknar var fyrtiofemte minut och behöver en förälder vid sin sida för att komma till ro.

6–12 månader

När bebisen är ett halvår har hen introducerats för fast föda samt gröt eller välling. Hos del påverkar det sömnen till det bättre, men fortfarande är behovet av sömn ungefär likadant det vill säga 12 till 18 timmar per dygn och mellan två till fyra timmar på dagen uppdelat på en till tre tillfällen.

Hanna Fisher menar att vi har helt fel förväntningar om vi tänker oss att en bebis ska sova hela natten.

– Försök i stället att släppa förväntan på att sova en hel natt. Få bebisar under ett år sover oavbrutet en hel natt. Det ligger inte i deras natur att sova som vi vuxna föredrar det vill säga utan avbrott i upp till åtta-nio timmar.

Foto: TT

Antal timmar sömn per dygn

  • 0-3 månader: 15-18 timmar per dygn

  • 3-6 månader: 12 till 18 timmar per dygn och mellan 2-5 timmar på dagen uppdelat på två till tre tillfällen.

  • 6-12 månader: 12 till 18 timmar per dygn och mellan 2-5 timmar på dagen uppdelat på en till två tillfällen. När barnet närmar sig 12-14 månader sover de flesta en gång om dagen.
Mer läsning för dig
Hyperaktiv och dålig sömn – allt om hur fullmånen påverkar barn
Samsova eller inte? Då är det okej att sova tillsammans med sin bebis