En del av

Jobbigt att lämna på förskolan – så här ska du göra

31 jul, 2017 
AvCecilia Edström
Barnpsykologen ger tips på hur man kan tänka då det är dags för inskolning på förskolan.
Annons
Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtidBrand logo
Psykologen Siri Helle:  4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid

Nu kommer tiden då det är dags för föräldrar att skola in sina barn på förskola, något som inte alltid är så lätt – varken för barnet eller föräldern.

Barnpsykologen Jenny Jägerfeldt säger i Nyhetsmorgon i TV4 att det ju ofta är den första separationen och att det är naturligt om den känns jobbig. Det är dock viktigt att försöka hålla oron för sig själv eftersom den lätt kan smitta av sig på barnet.

– Visa för barnet att det kommer att gå bra, att du litar på att barnet kommer att fixa det här och att förskolan är ett bra ställe, istället för att man signalerar: ”oj oj oj, hur ska det här gå?”. Man kanske kramar om barnet och drar ut på det hela onödigt länge, kanske börjar barnet gråta. Låt förskolepersonalen ta hand om det istället. De fixar det, säger Jenny Jägerfeldt i Nyhetsmorgon.

3 dagars inskolning

Hon berättar att det har blivit populärt med så kallad ”föräldraaktiv inskolning” där barnet skolas in en mycket kortare tid – runt tre dagar. Men Jenny Jägerfeldt är skeptisk till det.

Annons

– Under den här tiden ska man hinna bygga upp en anknytning till förskolepersonalen. Det är nu en ställföreträdande person som man ska vända sig till istället för föräldrarna. Jag är tveksam om det funkar på så kort tid som tre dagar, säger hon.

Det skiljer väldigt mycket från barn till barn hur lång inskolning det behöver för att känna sig tryggt på förskolan.

– En del är ganska glada och nöjda och kan lämna föräldrarna direkt. Det beror väldigt mycket på hur man har haft det hemma, om man exempelvis har något annat syskon. Kanske har man varit på förskolan en massa gånger med sitt syskon. Då blir det oftast lättare.

Källa: TV4

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons