Barnläkaren svarar på era läsarfrågor om RS-virus

Kajsa Kaijser och bebisar

Just nu är det många barn som är sjuka i RS-virus över hela landet. Vi bad er läsare ställa era frågor till barnläkaren Kajsa Kaijser – här är hennes svar.

Den senaste tiden har det rapporterats om att det är många bebisar som är sjuka i RS-virus i Sverige, något som forskare tidigare i år förutspådde. Som förälder till yngre barn kan det kännas oroande och svårt att veta hur man ska tänka kring alla råd. Kajsa Kaijser är barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus och hon svarar här på Motherhoods läsares frågor.

Se också: Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-virus

2:28

Efter reklamen: Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-viruset

(2:28)

Barnläkaren Kajsa Kaijser svarar på frågor om RS-virus

Här nedan presenteras frågor från er läsare och Kajsa Kaijser svarar.

Är det lika farligt för en 1-åring och en 3-åring att få RS som för ett spädbarn?

– Nej inte för barn som i grunden är friska. Enstaka barn som närmar sig 1-årsåldern kan bli ganska sjuka, men det är de riktigt späda som blir dåliga. Framför allt de barn under 6 månaders ålder.

Vilka barn är RS farligt för? Är RS farligt för vuxna?

– Så gott som alla har haft RS innan 2-års ålder. När man har haft infektionen blir man inte immun, men man får tillräckligt skydd för att viruset inte ska ta sig ner i de nedre luftvägarna och skapa de andningssvårigheter vi är rädda för.

– Stora barn och vuxna får RS som en vanlig förkylning och kan inte skilja den från andra förkylningar. Personer med försvagat immunförsvar och gamla personer (immunförsvaret försvagas när man blir äldre) kan dock bli mer allvarligt sjuka.

Kan bebisar få RS-virus om någon med viruset varit i samma rum ca en timma innan bebisen?

– Det beror på vilka symptom den sjuka hade och hur mycket den hostade och nös och skötte sin hygien. Om man inte hostat eller nyst och inte tagit i barnet, eller tagit i någonting som sedan kommit i kontakt med barnet är risken nästan obefintlig. RS smittar med droppsmitta (=nära kontakt/så nära att någon kan nysa/hosta droppar på en) och direkt/indirekt kontakt men inte till betydande grad med aerosol (alltså det som diskuterats med covid; när virusen svävar långt i luften. För RS krävs enorma mängder virus för sådan smitta). Man kan inte se på folk när de är på väg att bli sjuka och alltså redan smittar, men smittrisken om man inte har nära kontakt och alla tvättar händerna blir låg.

Hur försiktig ska vi vara med en ettåring (ena föräldern hemma). Undvika öppna förskolan t.ex?

– Jag tycker inte man behöver vara extra försiktig med en ettåring. RS blir inte farligt i den åldern och jag förstår det som om att inga småsyskon finns hemma. Däremot är det ju så att det är hög risk att bli sjuk även om man då sannolikt inte kommer behöva sjukhusvård. Handhygien och att man leker med friska barn är en förutsättning under en sådan här intensiv infektionssäsong. Sen ska det sägas att jag själv är ganska försiktig med sociala sammanhang där man blandar barn från många olika ”infektionscirklar” på vintern alla år. De flesta infektioner är långt ifrån farliga men ack så jobbiga.

Hur ska man tänka med vilka man kan/inte bör träffa?

– Om man har en nyfödd bebis nu under en så här intensiv RS-säsong, skulle jag vara väldigt petig. Jag skulle hålla syskon hemma från förskolan (brukar inte säga det, men det är exceptionellt nu). Jag skulle inte ta hem förskolebarn för lek alls, lek får vara utomhus. Jag skulle bara träffa noggranna vuxna inomhus och sådana man inte kan undvika (BVC t ex). Det är en kort period på några månader och oavsett vad som händer med RS-vågen så blir bebisen allt större och skulle klara en RS-infektion bättre. Det kan bli jobbigt och långdraget även för de som inte behöver sjukhusvård och en del barn kommer att utveckla förkylningsastma efter sin RS-infektion. Alltså, jag skulle träffa mor- och farföräldrar som själva är sparsamma med sitt sociala liv och har god hygien och människor jag inte kan undvika. Så skulle jag sprita ner alla hela tiden också…

Ellinor Bjurströms dotter sjuk i RS-virus bara veckor efter födseln

De allra minsta barnen riskerar att bli mer sjuka i RS

Barn som är 15 månader, när är risken som värst? Upp till 1 år?

– Risken är som värst första delen av första levnadsåret. Ju spädare barn desto större risk. Till alla med bebisar under fyra månader rekommenderar vi att man håller syskon hemma just den här säsongen, men under två månader är den allra största risken för komplicerat förlopp.

Min son har precis fyllt ett år. Ligger han i riskzonen fortfarande?

– Jag skulle inte säga det. 50-60 procent av alla barn har haft sin första RS-infektion vid ett års ålder, så gott som alla har haft det vid två års ålder. Det är under det kommande året han normalt skulle få det. Jag tycker inte man kan säga att man ska vara extra försiktig med en ettåring.

Är barn immuna mot viruset om de redan haft det en gång?

– Nej, man blir inte immun, men de framtida infektionerna blir som en vanlig förkylning, det vill säga de går inte ner i de nedre luftvägarna.

Vid vilken ålder minskar riskerna med RS?

– Det är de allra första månaderna, halvåret som är värst. Efter ett års ålder får man nog säga att riskerna är över.

Jag undrar hur länge man blir smittad av RS-virus? Gäller det även barn runt 1 år?

– Man blir ofta smittad varje år, men det är när den första infektionen (då ens immunförsvar inte alls är preppat på just det viruset) inträffar när man är späd som vi ser det tillstånd vi pratar om; nämligen en NEDRE luftvägsinfektion. Inte som vid en förkylning, att det sitter i näsa och hals, utan det har tagit sig ner i lungorna och de små luftrören.

Då behöver man söka vård för sitt barn

Hur vet man när det är dags att åka in?

– När barnet inte orkar annat än att andas, inte orkar äta, blir blekt och stilla, ansträngd andning, indragningar, ter sig stressat men stilla. Kan inte sova men är inte aktiv. Det är alltid ett starkt varningstecken när späda barn inte orkar äta.

Läkare lyssnar på barnets hjärta

Är man osäker på om man ska söka vård går det alltid att ringa 1177 för rådgivning.

Smittar det lätt från tonåringar/vuxna eller är det mest från barn i förskoleåldern?

– Alla får RS hela tiden och hos vuxna och tonåringar blir det bara en vanlig förkylning, så de kan ha RS och smitta andra. Det unika nu är att i vanliga fall har 50-60 procent av alla ettåringar haft det och nästan alla tvååringar. Nu hade vi ingen RS-säsong år 2020-2021 och nästan ingen 2019 vilket gör att i förskolornas småbarnsgrupper har nästan ingen haft det vilket gör att viruset kan sprida sig som en löpeld. Man blir sjukare första gången och smittar mer samt har sämre förmåga att nysa i armveck, undvika peta näsan, tvätta händer osv. Någon har räknat på hur många gånger en ettåring stoppar händerna i munnen på en timme och det är jättemånga. Därför är förskolemiljön en smittkälla på ett annat sätt än andra sammanhang.

Kan man testa om ens barn tidigare haft RS och är de i så fall immuna?

– Det testar vi inte, och det har ingen betydelse. Man får det igen, den första infektionen är värre, men bara så att det har betydelse om den inträffar under de första levnadsmånaderna. Är barnet 1-2 år är det lite dags att få det.

Om jag hade RS-virus som höggravid, 2v innan bebis föddes, kan bebis nu ha antikroppar?

– Ja då har bebisen lite antikroppar. Antikroppar förs över under tredje trimestern och RS-antikroppar har en halveringstid på ungefär en månad. Det borde betyda att din bebis är skyddad mot allvarlig infektion (men kan fortfarande få RS) de första veckorna. Sen faller nivåerna och bebisen är inte skyddad längre. Efter ett par månader har antikropparna från mamman (för fler virus än RS) fallit så lågt att barnet måste lita till sitt eget försvar. Så nej, bebis född i maj har inte nu i oktober något skydd men är ju lite mindre späd nu och ur den värsta farozonen.

Min son är 1 år. Född i v. 31. Har han högre risk att bli svårt sjuk av RS än andra 1-åringar?

– Till hög risk räknar vi prematurer födda innan vecka 28. Däremot vet vi att måttligt prematura barn riskerar att bli lite sjukare och har en lite större tendens att reagera med andningsuppehåll om de skulle bli trötta i sin RS. Men nu är ju ditt barn ett år och även om du menar kronologiskt och inte korrigerat (alltså ett år från när han skulle ha varit född), så skulle jag säga att faran är över för allvarligt förlopp i RS.

Hur vet man skillnaden mellan RS och vanlig förkylning?

– Det vet man inte först. För de allra flesta blir det just en förkylning, men för några blir det efter 2-3 dagar med förkylning en försämring med snabb och sedermera ansträngd andning (indragningar, man kan se bröstkorgen avteckna sig vid andningsrörelserna) och jobbigt att äta. Hosta, segt slem.

6-veckors bebis blev inlagd på sjukhus pga av RS (hjälp med mat & andning) hur länge är han skyddad? Hur många veckor?

– Man är inte skyddad ända fram till nästa säsong och reinfektioner förekommer men är ändå ovanliga, eller snarare ovanligt att det blir så illa att någon tar reda på att det är RS, det kräver ju inläggning som för med sig provtagning.

Jag har en tre månaders bebis, måste vi avboka att fira storebrors fem årskalas på Leos lekland för RS?

– Man måste själv fundera på hur man vill göra. Går storebror redan på förskola med alla de barn som skulle på kalaset så kanske det inte gör någon skillnad. Men om ni har storebror hemma så innebär det ju en mycket större exponering för viruset. Jag är själv lite mot lekland och andra ställen där många barn från olika förskolor och skolor byter snor på helgerna.

– En förskola kan ju bli som en superstor familj infektionsmässigt. Det kommer ett virus och sveper över alla barn, och sen blir det i bästa fall paus. Men när man blandar så får man in fler jokrar i leken bara. Jag skulle nog skjutit fram kalaset ett par månader.

Ett barn som är förkyld

Förkylda syskon ska undvika att röra på bebisen.

Hur stor är risken att äldre syskon smittar från låg/mellanstadiet?

– Det är ganska stor risk, men inte i närheten den risk som förskolan innebär. I skolan har ju alla haft RS ofta flera gånger. Det gör att även om det kan spridas där blir det inte samma totala viruskarneval som RS-virus nu skapar på förskolorna där det är 2-3 årskullar där ingen haft det. Större barn klarar också hygienreglerna bättre och kan berätta om de börjar få symptom.

Ska man undvika att andra håller i bebis? Har en son på 12 veckor och vet inte hur jag ska agera

– Jag skulle undvika det i ganska hög grad. Skulle inte säga nej till friska kloka mor-och farföräldrar (om de inte passar de snoriga kusinerna dvs…) som man kanske också har större anledning att ta en risk med. Men att låta andra hålla för att det är mysigt om de har egna barn eller jobbar i miljöer med risk för smitta skulle jag skippa. Allt är en avvägning mellan nytta och risk. Håller man på att gå sönder pga kolikbebis är det en annan sak. Då måste man ha hjälp i den knipa man de facto står i och får prioritera ner risktänket angående det som faktiskt ännu inte hänt.

Storasyster går i förskoleklass, vad ska vi göra om hon blir sjuk?

– Hålla avstånd till bebisen, tvätta händerna heeeeela tiden. Inga pussar eller näsor i ansiktet. En sexåring kan man lära att hosta och nysa i armvecket osv. Engångshanddukar/personliga handdukar, handsprit.

Min sambo jobbar i förskoleklass, känns som en risk men finns ju inget att göra.

– Nej det gör det inte. Man måste ju försörja sig. Men igen, barnen där hann ha sina första RS-infektioner innan covid så det blir inte den löpeld som på förskolan.

Hur farligt är RS för barn runt 1 år?

– Inte särskilt farligt. Enstaka ettåringar får det jobbigt men risken för allvarlig infektion handlar om första levnadsåret.

Hur länge håller RS i sig? Min 9 månaders har nu kämpat med andning och hosta i 2 v.

– Det kan tyvärr hålla på i många veckor. Har man anlag för astma så riskerar man också att få förkylningsastma efteråt. Om det inte riktigt ger sig kan inhalationshjälpmedel i hemmet vara till nytta.

Vad gör just RS så farligt för de allra minsta som ändå kan fixa en vanlig förkylning?

– RS kan gå ner i de nedre luftvägarna och skapa en nedre luftvägsinfektion. Den tendensen är inte lika stor hos andra förkylningsvirus. De många små luftrören blir svullna och en del igensatta av segt slem. Barnet får svårt att andas. Detta händer inte på samma sätt om man är lite större vid den första infektionen eller heller när man får sina kommande RS-infektioner, utan då stannar viruset i de övre luftvägarna och blir som en vanlig förkylning.

Testar man sjuka barn?

– Ja, men det är faktiskt mest för att kunna sortera på sjukhuset så att inte de inlagda barnen ska smitta varandra. Men nu i samband med covid har man testat folk i alla åldrar för RS, det ingår i paket av flera virus som man ibland tar när man tar covidprov.

Kan man vara runt folk om alla är friska?

– Problemet är att man smittar i luftvägsinfektioner innan man fått symptom. Så någon av de friska blir kanske sjuk imorgon men smittar idag.

Ska jag isolera oss som vid covid?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker man ska vara selektiv och använda sitt sunda förnuft. Och tvätta händerna.

Om man är bland folk men ingen får ta bebisen, är det säkert då?

– Nej, säker är svårt att uppnå. Man kan aldrig veta att inte någon kommer att nysa på bebisen och även om man tänker att ingen rör (direkt kontaktsmitta) och man själv är supernoga med att tvätta händerna (indirekt kontaktsmitta, så att man själv inte tar på en yta där ngn smittad tagit och sedan tar på bebisen) så är det svårt att vara säker på det. Men om bebisen är i sin vagn och man är utomhus eller man håller lite avstånd är det ganska säkert. Problemet inomhus är att det alltid till slut är så att man tar på tusen ställen, använder samma handdukar osv.

Bebis som sover

Har man en liten bebis ska man tänka på att tvätta händerna ofta.

Min mamma (bebis mormor) jobbar på förskola. Vågar vi träffa henne inomhus?

– Jag skulle väga nytta mot risk. Hon kan såklart få RS imorgon, men hon är inte ett förskolebarn; hon har haft RS innan och hon klarar hygienråden. Så med god hygien och lite försiktighet och en öppen dialog om risken så skulle jag personligen göra det.

Kan man få RS flera gånger?

– Ja, man kan få det varje säsong hela livet.

Ska jag undvika att gå i butiker med min 5 månaders bebis?

– Beror på. Om man har en bebis som står ut med att ligga i sin vagn och man är i butikerna när det är relativt folktomt är en helt annan sak än när en nyfiken bebis hänger i en bärsele i en packad mataffär kl 17 en fredag.

Har en son som går 15 timmar på förskola samt en på snart 5 månader. Hur ska jag tänka?

– Vi rekommenderar just nu att de som har bebisar under fyra månader att hålla syskonet hemma. Beroende på hur stor kostnad det är för hela familjesystemet, skulle jag kanske härda ut någon månad till, om en månad är bebisen sex månader och vi vet lite mer var epidemin tar vägen.

Ge hostmedicin, ja eller nej?

– Det finns ingen bra hostmedicin som man kan ge till bebisar, det är den trista sanningen. Det vi gör på sjukhuset är att vi inhalerar bebisarna med viss effekt. Att se till att näsan är öppen och att barnet sover i högläge är det bästa man kan göra hemma. Om näsan är täppt börjar de mun-andas och det triggar hostan. Riktigt små barn andas ogärna genom munnen så de kan bli flåsiga av att ha täppt näsa. Snorsug och koksalt räcker lång men ibland behöver även de minsta barnen riktiga näsdroppar. Och har man jobbigt med andningen är det viktigt att ge febernedsättande med lite lägre tröskel än annars för febern driver också på andningen.

Foto: TT

1:19

Efter reklamen: Se också: Det här är RS-virus

(1:19)

Mer läsning för dig

Barnläkaren: 6 saker att tänka på när äldre syskon är på förskola under RS-säsongen