En del av

Experten: Kemikalier som måste bort från barnens rum NU!

05 dec, 2016 
Bella Beiron
mamma och barn som leker
Barn är känsligare än vuxna och påverkas mer av kemikalier i hemmet! Här är expertens råd för att få ett giftfritt barnrum!
Annons

I de flesta barnrum ligger en eller annan leksak som innehåller farliga kemikalier som både är hormonstörande, allergi- och cancerframkallande. Barn är känsligare än oss vuxna då hjärnan och andra system i kroppen fortfarande utvecklas och dom utforskar ofta genom att stoppa saker i munnen och leker på golvet där många farliga ämnen samlas i damm.

Här listar Jenny Elfving, miljökemist och expertrådgivare på Intersolia, sakerna som vi måste ta bort för att få ett giftfritt barnrum!

Ersätt plasten i barnets rum

Barnens rum har en tendens att svämma över av plastleksaker. De kan verka vara oskyldiga och harmlösa, men i själva verket kan de vara en hälsofara!

Det är kemikalierna i plastleksakerna som är farliga för våra barn. De tillsätts för att plasten inte ska torka och spricka, och desto mjukare plasten är, desto mer kemikalier. Kemikalien heter ftalater och är både hormonstörande och allergiframkallande – och eftersom barn är mycket mer känsliga än oss vuxna påverkas de mer av de farliga ämnena.

Barn i rum fullt av leksaker

Mest kemikalier:

Äldre plastleksaker innehåller en högre mängd kemikalier än nytillverkade plastleksaker. Men det betyder inte att nya plastleksaker är harmlösa. Ftalaterna måste ersättas med andra kemikalier som har samma egenskap – och hur vet vi att de är säkra?

Annons

Andra länder har inte samma riktlinjer för kemikalier som Sverige och EU har. Alltså kan importerade leksaker innehålla mer farliga kemikalier än svensktillverkade.

Skippa allt antibakteriellt

Det är inte ovanligt att vi lockas att köpa antibakteriella produkter till våra barn, av den enkla anledningen att vi vill skydda dem från alla baskilusker som kryllar på dagis och förskola. Men tyvärr kan det skada våra barn mer än vad det hjälper.

Produkter som antingen är antibakteriella eller luktfria innehåller oftast silverjoner eller triclosan. Silverjoner är giftiga för allt levande. De giftiga kemikalierna transporteras ut i naturen när vi tvättar våra kläder eller tvättar händerna med en antibakteriell tvål – och i naturen lever kemikalierna kvar i många år! Vissa lände har förbjudit till exempel antibakteriella tvålar.

Som förälder behöver du inte vara orolig för vanliga hudbakterier. Det finns miljoner av dem på vår hud och är en del av oss människor, både stora som små och bildar en skyddande barriär.

Barn som tvättar händerna

Ut med tv:n och tv-spelet ur barnrummet

Har barnen datorer, tv-apparater och tv-spel i sovrummet? Läge att flytta ut dem! Elektronik innehåller flamskyddsmedel för att plasten inte ska självantända – vilket kan kännas tryggt. Men sanningen är att flamskyddsmedel kan utsöndra partiklar som är hormonstörande för oss människor.

Annons

– Jag avråder alla från att sova i samma rum som man har elektronik, just på grund av att vi spenderar 6-8 timmar där. Speciellt barnens rum eftersom att de är extra känsliga. Låt inte heller små barn leka med gammal elektronik, det är vanligt med tv-kontroller, tangentbord och gamla mobiltelefoner i barnens leksakslådor.

Barn som sitter framför tv-spel

Torka bort kemikalierna

De kemiska partiklarna lägger sig i dammet. Det hjälper inte att bara dammsuga barnrummet, utan det krävs att man både våttorkar golv och andra ytor. På så vis minskar man risken för skadlig exponering – särskilt för de små barnen som leker mycket på golvet. Tänk på att använda ett miljövänligt rengöringsmedel – till exempel fritt från limonene och allergiframkallande produkter.

Tänk också på att många kemikalier ofta frigörs från nya byggprodukter, måla, tyger och möbler så renovera rummet i god tid innan barnet flyttar in.

Barn som städar
Annons