En del av

Därför klipper fler tungbandet på bebisen – och här är forskningen

14 jun, 2021 
Lovisa Svedlund
bebis kort tungband
Antalet tungbandsklipp på bebisar har mångdubblats under en tioårsperiod. I stängda grupper på Facebook rekommenderas föräldrar att vända sig till privata vårdgivare, som gör djupare klipp än privata.
Samtidigt är de vetenskapliga beläggen både få och svaga för att tungbandsklipp hjälper, visar en granskning i Dagens Nyheter.
Annons
Se när barnläkaren Kajsa Kaijser svarar på frågor om bebisens mageBrand logo
Se när barnläkaren Kajsa Kaijser svarar på frågor om bebisens mage

Dagens Nyheter har granskat den växande trenden med att klippa tungbandet hos bebisar.

I granskningen har reportrar pratat med en mamma som valt att klippa tungbandet på sin bebis, med flera både svenska och utländska läkare och med personer som förespråkar att klippa tungband på sociala medier. De har blivit insläppta i en stängd grupp på Facebook där man ät för att klippa tungbandet på bebisar, ibland som lösning på en hel mängd problem: svårigheter med amningen, sömnproblem, språkstörningar och svag viktuppgång, kolik.

Facebookgrupp en förklaring till fler tungbandsklipp

Facebookgruppen uppger sig funka som en stödgrupp för kort läpp- och tungband. I takt med att den vuxit i Sverige har också antalet utförda tungbandsingrepp på bebisar ökat kraftigt.

Annons

Tio år tillbaka var antalet ingrepp ungefär 800 på ett år i Sverige. Därefter började det öka, för att sedan öka lite varje år – och senare explosionsartat öka samtidigt som gruppen startade. 2019 visade de senaste siffrorna från Socialstyrelsen att fler än 3000 tungbandsklipp gjordes, och då finns antagligen ett mörkertal.

Samma utveckling har synts i flera länder.

Därför klipps bebisens tungband

Men vilka är argumenten för att klippa tungband på bebisar, och vad är problemet med att det görs allt oftare?

Granskningen har titta på och tagit fram siffror från vetenskapen: Tungbandet är för kort hos 4 till 11 procent av alla bebisar som föds. Om det hjälper att klippa tungbandet för en rad problem, har dock vetenskapen svaga bevis för.

Konsensus inom vetenskapen finns kring att det kan hjälpa om man får smärtor vid amning, men samtidigt finns många bebisar som har stramt tungband utan att det orsakar amningsproblem. Det har varit svårt att bevisa om amningen blir bättre av sig självt, eller om det var klippet som var orsaken, enligt den forskning som finns.

Annons

– Det finns inget stöd för att det hjälper mot något annat än smärtsam amning. Inte mot kolik, inte mot kräkningar, inte mot andningsuppehåll under sömnen, inte mot något annat, säger specialistläkare på öron- näs- och halskliniken i Region Östergötland, Charbél Talani till Dagens Nyheter.

bebis som ammar
Den svaga vetenskap som finns kring att klippa tungband styrker att det kan hjälpa vid smärtsam amning. Men inga andra problem finns det belagt att ingreppet kan avhjälpa.

Ett problem med att det görs oftare, är enligt honom och andra läkare i Sverige att man utsätter barnet för en onödig behandling.

– Man ska akta sig för att göra behandlingar som man inte riktigt tror på. Till syvende och sist vill vi ju hjälpa patienten. Och det gör vi inte genom att göra behandlingar vi inte har stöd för.

Amelie Björlins klinik klipper tungband i Mörby

Det finns inte heller något stöd i forskningen om att man måste klippa djupt för att resultatet ska bli bättre. Ändå uppmanas mammor i gruppen att besöka specifika privata kliniker, där man klipper djupare än i den offentliga vården.

Annons

Amelie Björlins klinik i Mörby centrum är en klinik som rekommenderas varmt i gruppen. I intervju med DN säger Amelie Björlin att hon klipper längre in under tungan än många andra läkare, och att hon tycker de gör för lite. Samtidigt är hon kritisk till Facebookgruppen och kallar den "sektlik".

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

– Jag tycker det är jobbigt faktiskt. En del i den där gruppen kopplar ihop allting med tungband, saker som inte har med amning att göra alls. De oroar mammor i onödan, även om de också hjälper många. Det är viktigt för mig att stå helt oberoende, säger hon till Dagens Nyheter.

Gruppens administratör svarar i en kommentar:
– Jag tycker det är väldigt hårt att kalla en grupp för sektlik. Vi upplever att det är en stor skillnad i hur det är klippt och välkomnar att fler läkare lär sig. Vi skulle önska vi inte behövdes och att vården kunde ta hand om det behov som finns, men så ser det inte ut i dag, tyvärr."

I granskningen reder man också ut risker med tungbandsklipp, där läkarna i Sverige och världen är oeniga. Även den amerikanska läkaren och öron-näsa-halsspecialisten Bobby Ghaheri, intervjuas i DN:s granskning. Dessutom visar tidningen på hur tungbandsklipp kan vara en extra stark inkomstkälla för privata kliniker. Hela granskningen om tungbandsklipp och läppbandsklipp i Dagens Nyheter läser du här.

Foto: TT

Annons