Lämna hos barnvakt? 6 tips för att slippa gråtkaos

Ung blond kvinna busar med en liten pojke i en trädgård

TT
En bra barnvakt kan bli räddningen i många familjer. Tycker barnen om att vara med en annan vuxen, känns det också lättare att slinka iväg på dejt eller ha lite egentid ibland. Här är några konkreta tips att tänka på när du lämnar hos barnvakten.

Har de roligt, är de ledsna, saknar de mig? Många frågor kan dyka upp i huvudet när man lämnat sitt barn till barnvakt.

Att få lugna och bra rutiner kring mötet med barnvakten kan vara avgörande både för barnets och din egen trygghet när ni ska vara ifrån varandra en stund.

Här är några saker att tänka på när det är dags att anlita barnvakt.

Anlita barnvakt? Tänk på detta

1. Tid och tålamod

Alla barn är olika – vissa tycker det är jobbigt att vara hos barnvakt medan andra barn tycker det är spännande. Hur det än är för er, ge det lite tid. Blev barnet ledset första gången ni var ifrån varandra så att du fick åka hem? Testa igen om ett tag.

1. Börja smått

Första gångerna man lämnar sitt barn med barnvakt kan det vara lagom att börja med någon timme. om barnet successivt får lära kämna personen och situationen kommer det bli lättare senare, när det kanske är dags att sova över en hel natt hos mormor.

2. Lär känna varandra hemma

Om barnvakten inte är en person som barnet redan känner väl, se till att träffas hemma en eller ett par gånger först. På så vis får barnvakten och barnet bekanta sig och du kan berätta för barnvakten om dina önskemål redan innan första "riktiga" gången kommer.

3. Berätta för barnet

Allt blir enklare om barnet känner sig trygg med vad som ska hända. Innan det är dags att vara med barnvakten, försök berätta om hur kul det kommer bli. Skicka med en positiv bild av hur den här stunden kommer att vara.

Kvinna läser för barn ur bok på en brygga på hösten.

Ta gärna med favoritboken till barnvakten.

TT

Tillsammans kan du och barnet hitta på roliga lekar och aktiviteter som man kan göra tillsammans med barnvakten när det är dags.

4. Ta med favoritsaken

Om det inte går att få barnvakt hemma hos er kan det vara en fördel om barnet får ta med sig några saker som hon eller han gillar. Saknar barnet dig kan det kännas tryggt att gosa med en välbekant nalle. Det kan också vara bra att dela med sig av några roliga rutiner ni brukar ha till barnvakten, har ni en speciell saga eller ramsa ni säger innan det är dags att sova? Sådant kan också skänka trygghet!

5. Berätta om rutiner

På samma tema underlättar det också om barnvakten känner till era rutiner. Får barnet mat och läggning på samma tider som vanligt blir det enklare för barnvakten. Det här kan vara extra fiffigt om barnet är trotsigt. Har ni ett knep som alltid funkar för att äta upp maten eller ta på sig skorna kan barnvakten bara göra likadant.

6. Smit inte inte utan hejdå

Det kan kännas lockande men det brukar nästan alltid bli bäst om man säger hejdå ordentligt när man lämnar barnet med barnvakten. Även om barnet är uppe i något roligt kan det komma separationsångest senare när det inser att föräldern är borta. Avskedet behöver inte vara storslaget och sorgligt utan ett "Hejdå, tänk vad kul ni ska ha nu" brukar funka fint.

Inspiration: Libero, Rulla vagnen

Foto: TT