En del av

Högläsning bra även för de minsta

05 mar, 2017 
Mikaela Alex
Läs för små barn!
Att läsa högt för riktigt små barn kan vara gynnsamt för dem, även om det kan vara svårt att få dem att fokusera. Bland annat kan de lära sig läsa och skriva snabbare samt få ett bättre ordförråd, enligt forskare.
Annons
5 kända filmbebisar och vad de gör nuBrand logo
5 kända filmbebisar och vad de gör nu

Forskning visar att ju tidigare man börjar läsa för sitt barn desto bättre. Redan när bebisen är sex månader kan den koppla ihop bilder med ord, och de barn som föräldrarna läser högt för har också lättare att lära sig läsa och får ett bättre ordförråd.

– En del tycker kanske att man måste vänta till de är lite större och kan sitta stilla, men när de är riktigt små kan de inte förflytta sig så långt och de lär sig snabbt att det är en mysig stund, säger Anna Olsrud, barnboksbibliotekarien som brukar hålla i sagostunderna för bebisar mellan 5–12 månader på Arvika bibliotek, till SVT.

Har mycket lättare att lära sig läsa

Här hålls bokstund för de minsta en gång i veckan. Och det är inte bara mysigt – det hjälper också till med språkinlärningen.

Annons

– När de börjar förskolan säger pedagogerna där att de märker stor skillnad på vilka barn som man läst för. De har mycket lättare för att lära sig läsa och de har ett större ordförråd, säger Maria Wiman, som tillsammans med Anna Olsrud jobbar för att fler ska läsa även de riktigt små barnen, till SVT.

Högläsning för barn ger resultat

Att högläsning för barn ger resultat finns det flera forskningsrapporter om. Förutom att de lär sig läsa och skriva snabbare kan man se skillnader i språkbruk ända upp till årskurs 4, enligt Skolverkets rapport PRILS 2011.

Det kanske inte är så lätt att få en åtta månader gammal bebis att lyssna uppmärksamt på sagor – men mer går antagligen in än vi tror, även när fokuset tycks ligga någon helt annanstans.

– Ja, man har ju aldrig annars en så tacksam publik. Det är respons med en gång, och märker man att det inte fungerar får man hitta på något annat som fångar intresset, konstaterar Anna Olsrud för SVT och säger att det är en utmaning varje gång att läsa för så här små barn- mellan fem och tolv månader, men att hon ändå tycker det är en riktigt rolig stund.

Källa: SVT

Foto: Thinkstock

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons