Barnkalas utomhus – 8 roliga lekar och aktiviteter

barnkalas i park
TV: Klä barnen för vår och sommar – så väljer du rätt kläder för årstiden
1:47

Efter reklamen: TV: Klä barnen för vår och sommar – så väljer du rätt kläder för årstiden

(1:47)

Slå på ljud

Nu i sommartider är det perfekt att flytta ut kalaset till trädgården eller en park. Dekorera med ballonger, lägga ut filtar till föräldrarna och göra fiskdammen mellan träden. Varför inte satsa på ett temakalas där du kan gå all in på Frost, Pokémon eller nyckelpigor? Eller ett helt koncept som frukostkalas, badkalas eller innebandykalas? På det sättet blir det enklare att planera dekorationer, fika och lekar. Här är 8 roliga lekar som funkar – oavsett tema eller ålder.

1. Uppdragsleken

För lite äldre barn är uppdragsleken en höjdare! Barnen delas in i grupper och får en lista på uppdrag som de ska genomföra. Uppdragen kan exempelvis vara att hoppa hopprep en minut i sträck, hitta tio stenar, äta fem mariekex och vissla eller skala en apelsin med tumvantar på sig. Det laget som är snabbast vinner.

2. Skattjakt

En skattjakt är spännande och ofta mycket uppskattad av barnen. Du kan själv rita eller skriva ut en karta och ge barnen små ledtrådar eller uppdrag som leder dem fram till skatten. Är kreativiteten inte på topp? Lugn, färdiga skattjakter finns att köpa exempelvis här och som pris är chokladguldpengar eller en glassbar toppen!

3. Kasta vattenballonger

På en varm sommardag med modiga kalasbarn är vattenballongsleken spännande. Barnen står två och två mittemot varandra och kastar vattenballongen mellan sig. Efter varje lyckat kast tar de ett steg ifrån varandra så att avstånden ökar och när ballongen går sönder har paret åkt ut. De som lyckas kasta ballongen flest gånger mellan sig vinner.

barn leker med vattenballonger

Tips! Låt födelsedagsbarnet vara med och förbereda vattenballongerna.

4. Knorr på grisen

Med ett stort papper, en ritad gris, en penna och ögonbindel är ni redo att sätta knorr på grisen. Vi garanterar skratt och en rolig kalasstund!

Psst! Kom ihåg att fråga barnen vad de vill göra, oftast är de nöjda med någon lek, tårta och fiskdamm. Det behöver inte vara så komplicerat egentligen, back to basic kan vara super!

5. Fiskedamm

Klassikernas klassiker fiskedammen är given på ett kalas, ute som inne. Med ett tyg och snöre som placeras mellan två träd är fiskdammen igång på ett kick. Påsarna kan varieras beroende på barnets ålder och fyllas med ballonger, russin, såpbubblor, frukt eller godis såklart.

6. Dansstopp

Med en högtalare och favoritlåtarna blir dansstopp en höjdare. Barnen dansar till musiken och ska stå blixtstill mitt i en rörelse när musiken tystnar. De barn som inte står still åker ut och leken fortsätter tills bara ett barn är kvar (tips: två eller tre barn kan åka ut samtidigt för att minska risken att någon blir ledsen).

barn dansar i park

Tips! Välj musik som barnen känner till så blir det ännu roligare.

7. Sardinburken

Sardinburken kan liknas med omvänd kurragömma och är en rolig lek där alla kan vara med. Alla barn räknar till 100 samtidigt som en förälder gömmer sig. Nu är det dags för alla barn att leta och när ett barn hittat föräldern gömmer sig barnet också på samma ställe som föräldern, precis som fiskar i en sardinburk. När alla barn har hittat föräldern är leken slut.

8. Tidningsleken

Allt som behövs är lika stora tidningar och tävlingssugna barn. Två och två ställer sig barnen på tidningen som görs så stor som möjligt. När alla barn stått på tidningen utan att nudda marken eller falla viker alla tidningen en gång och ställer sig sedan parvis på sin tidning igen. För varje hopvik blir det svårare att stå på tidningen och det par som lyckas stå på så liten tidning som möjligt vinner.

Foto: TT

Mer läsning för dig
14 presenter som 2-åringen kommer att älska
Behöver du inspo till allergivänligt fika? 3 recept helt utan mjölk, ägg och nötter
15 presenter till barn som är så mycket bättre än prylar

Utvald läsning