En del av

Leksakerna som aldrig borde nått butikshyllorna

05 jul, 2017 
Mikaela Alex
Det är klart barn ska ha leksaker. Men alla leksaker är inte bra för dem – de kan ha delar som kan lossna eller innehålla ohälsosamma kemikalier till exempel. Men de här – de har fel som ligger på en helt annan nivå.
Annons

Det finns leksaker som nått ikonstatus – till exempel Furbies, Tamagushin, Barbie eller Pokemon-kort.

Sedan finns leksakerna som Gud glömde. Leksaker som kan ge oss mardrömmar – som är så moraliskt oförsvarbara eller farliga att de ger oss rysningar. Och vissa som åtminstone kan ge oss ett gott skratt över hur dumma de är.

Kanske har du haft turen att aldrig stöta på dem. I så fall har du äran att se några av dem här:

Bebe Glotón

Att många barn leker med dockor är inget nytt, och även om man kunde tänka ett varv till kring könsroller innan man köper den 23:e dockan till sin 5-åriga dotter så är det ganska oskyldigt.

Men den här dockan tar det hela ett steg längre. Bebe Glotón gör dessutom sugande ljud och rörelser som om den ammar. Till den kommer en väst med låtsasbröstvårtor på som barnet ska ta på sig, och hålla dockan mot.

Visst, barn ska väl också lära sig hur bebisar får i sig näring – men att låtsasbröst hör till leken höll inte många föräldrar med om. Idag säljs den endast i Spanien.

Annons

Pyjamasparty-Barbie

Men en Barbie-docka redo för tjejkväll och pyjamasparty är väl oskyldigt? Nja, inte versionen som kom ut 1965, om du frågar oss.

Det osmakliga är väl inte dockan i sig (även om hennes proportioner är allt annat än realistiska) utan tillbehören som kom med. Förutom små tofflor, papillotter och en hårborste fick köparen även med boken “How to lose weight” (“hur man går ner i vikt” på svenska), med texten “Don’t eat” på baksidan, samt en leksaksvåg som var inställd på 50 kg – vilket hade gett Barbie, i relation till hennes längd, en undervikt på 9 kg. Kul.

Kastpilar

På engelska så kallade Lawn darts. Tänk er dartpilar fast mycket större – men precis lika vassa. Jättebra leksak för småbarn, tycker ni inte? De slutade till slut tillverkas 1988, när det kom fram att de låg bakom flera tusentals skador.

Buckyballs

Ursprungligen var denna tänk som en leksak för vuxna – men visade sig vara ack så lockande för små händer (och munnar). Små, magnetiska metallbollar som skulle verka avstressande. Vi gissar att föräldrarna till barnen som svalde dem kände sig allt annat än avstressade.

Annons

Flertalet barn har fått allvarliga skador av dessa Buckyballs när de råkat svälja dem. Bollarna fortsätter förstås att vara magnetiska i magen.

“Galen i dig”-nallen

Jo, alltså, vi förstår ju skämtet. Men nog är det en gnutta osmakligt? Först var nallen i tvångströja faktiskt en Alla hjärtans dag-hit – men när det kom fram att den kunde vara stötande för personer med psykisk ohälsa togs den bort från marknaden.

Fisher-Price Porsche Power Wheels

Minibilar som bara ett barn får plats i och som kan åka i mer eller mindre långsam takt finns fortfarande i dag. Men just den här versionen tog företaget tillbaka på eget bevåg – den hade nämligen ett fel med batteriet som gjorde att den inte gick att stanna – inte den mest önskade kvalitén hos en bil för barn.

Samtidigt kan man fråga sig: Varför tyckte någon att det var en bra idé att göra en bil för barn över huvud taget? Även om just den här modellen blev återkallad har det skett flertalet olyckor med den här sortens billeksaker.

Ett annat, liknande exempel är:

Fisher-Price Power Wheels Harley Davidson

Samma tänk, men en motorcykel istället. Små barn är ju kända för sin stabilitet och balans. Precis som bilen var denna oerhört populär när den först kom. Men det dröjde inte länge innan klagomålen hopade sig.

Annons

Ett vanligt problem var att pedalen som fick motorcykeln att åka framåt ibland fastnade, och HD:n gick inte att stanna – det behöver kanske inte nämnas, men olyckorna var många.

Hoverboards

Här har vi en relativt ny “leksak” som redan skadat tusentals barn och vuxna. Inte bara att det är vansinnigt svårt att komma underfund med tekniken för att hålla balansen och ändå åka framåt – det har dessutom anmälts flera hundra brännskador på grund av brinnande eller exploderande batterier.

Här har vi ett praktexempel på hur det går för de flesta av oss första gången på en Hoverboard:

Uppblåsbara bebisbåtar

Tanken med dessa barnsäkra flytleksaker var nog god, och de blev snabbt populära i alla pool- och badsammanhang. Problemet var bara att det snart visade sig att materialet till sätesdelen i uppblåsbara båtarna väldigt lätt gick sönder eller revs upp – vilket gjorde dem till en dödsfälla. Vips så kunde barnet sjunka igenom och hamna under vatten.

Båtarna av märket Aqua-Leisure kallades tillbaka 2007.

Källa: Healthy Way, Youtube

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons