En del av

Nya föräldrapodden – så vanligt är kluvna känslor för mammarollen

22 feb, 2022 
Lovisa Svedlund
barn som ammar

Man kan älska sitt barn men inte älska vardagen som föräldralivet kommer med på köpet. Det pratar psykologen Annelie Lindström och nyblivna mamman Amanda Colldén om i nya poddcasten Föräldrarapporten.
– När vi blir föräldrar är det på något vis som att vi ska vara odelat glada, positiva och det ska bara vara en typ av känslor. Naturligtvis är det inte så, säger Annelie Lindstörm i en intervju med Nyhetsmorgon.

Annons

Att bli förälder är omvälvande för de flesta och för att må bättre i allt det stora som händer kan det vara viktigt att våga erkänna att allt inte alltid är kul och toppen – om det är så man känner.

Se även Sandra Beijer: ”Alla måste få vara mamma som de vill”

Sandra Beijer: Alla måste få vara mamma på precis det sätt de villBrand logo
Sandra Beijer: Alla måste få vara mamma på precis det sätt de vill

Man älskar sitt barn över allting annat men behöver inte alltid älska alla delar av sin nya roll och vardag, förklarar psykologen Annelie Lindström i en intervju med Nyhetsmorgon.

Hon är expert den nya podden Föräldrarapporten som drivs av den nyblivna mamman Amanda Colldén – tidigare känd som en del i duon bakom podcasten Alla våra ligg.

Och ofta – säger psykologen Annelie Lindström – känner föräldrar dubbla känslor. På ett existentiellt plan kan det kännas fantastiskt att man fått ett barn. Man vill ha barn och det är roligt. Men att behöva behöva stå tillbaka med sina egna behov så mycket som spädbarnstiden faktiskt betyder, behöver man inte tycka om. Man kan sakna sitt gamla liv och samtidigt känna att man älskar sitt barn, förklarar hon.

Annons

– Ta vilken given situation som helst i livet som är utmanande. Du tar ett stort nytt jobb. Då förväntas du ha många känslor kring det. Det kan vara roligt, spännande, det är precis det du valt att göra. Och sen är det avgrundsjobbigt. När vi blir föräldrar är det på något vis som att vi ska vara odelat glada, positiva och det ska bara vara en typ av känslor. Naturligtvis är det inte så, säger hon i intervjun.

Annelie Lindström, psykolog
Annelie Lindström är psykolog och har bland annat jobbat med mammagrupper på BVC. Foto: Tv4/Nyhetsmorgon

”Det blir inte som vi tänkt oss”

Amanda Colldén, som i Föräldrarapporten beskriver några av de känslor som dykt upp i hennes föräldraskap, förklarar i samma intervju hur utmanande mammarollen känts för henne.

– Jag var ganska förberedd på att det skulle vara utmanande och svårt och aldrig riktigt haft någon stor barnlängtan, säger hon till Nyhetsmorgon.

Föräldrarapporten
I Föräldrarapporten samtalar delar den Amanda Colldén, mamma till Hedda som är 8 månader, med sig av tankar och känslor kring mammarollen.

Men ändå säger Amanda Colldén, vars dotter Hedda nu är åtta månader, att hon blev chockad av hur påverkad hon känner sig av att hennes egna behov aldrig får ta plats.

Annons

Det har blivit enklare och enklare i takt med att Hedda blivit äldre men samtidigt är det utmanande i vardagen att exempelvis underhålla henne eftersom hon helst vill att något nytt händer var tionde minut.

– Så när ska jag hinna det jag gillar och plötsligt acceptera att min dag, om jag har tur, är att jag kan duscha eller borsta tänderna. Det har varit jättesvårt för mig. För jag gillar att ha mitt egna liv också jättemycket.

– Många gånger känner jag att jag blir en person som jag inte riktigt uppskattar, säger hon också.

Psykologen Annelie Lindström kan inte nog intyga hur vanligt det är att känna såhär, säger hon.

– Det här känner jag verkligen igen för det här möter jag hos så många nyblivna föräldrar. För det blir inte som vi har tänkt oss. Vi är förberedda till en viss grad men det går inte att veta exakt innan hur jobbigt det kan vara i stunden.

Det hjälper om man vågar berätta

Bland annat jobbade Annelie Lindström i en mammagrupp på BVC där det en gång efter en träff, ringde tre mammor och förklarade att det kändes som att de skulle bryta ihop och inte klarade vardagen. Men på träffen hade de inte vågat prata om att det verkligen var så det kändes.

Annons

Just därför, säger psykologen, är det bra om man faktiskt kan prata om de där mörka och jobbiga känslorna som kommer upp. Vi vet som föräldrar att vi aldrig skulle agera på våra mörka känslor eller låta dem gå ut över vårt barn, men kan man börja prata om dem och förstå i vilka situationer de uppstår kan man komma vidare och må bättre, förklarar hon.

samtal i nyhetsmorgon
Amanda Colldén har hittills fått mängder av positiva kommentarer från föräldrar som känner igen sig. Samtidigt räknar hon tyvärr, säger hon, med att också tvingas ta emot negativa kommentarer. Foto: Tv4/Nyhetsmorgon

I podden berättar Amanda exempelvis om när Hedda gråtit tre timmar och hur hon tycker synd om Hedda då – men samtidigt också tycker synd om sig själv. Det kan sen, beskriver hon, leda till att hon skäms över hur snabbt hennes tålamod försvinner och hon frågar sig om hon är en ond och empatilös person.

Mammarollen är helt enkelt svår och knepig för henne. Helt krasst är det ju heller inte så kul att inte få ha kvar vanor, som att hon brukade göra yoga och träna på morgonen. Eller att hon somnar klockan åtta på fredagskvällen sen hon blev förälder, förklarar hon.

Annons
Hej hej vardag skriver krönika i artikelserien #slutskammat

Och just att våga lyfta detta, säger psykologen Annelie Lindström, kan hjälpa en att bearbeta känslorna och komma vidare. Föräldrarollen kräver att vi gör avkall på våra liv. Även om vi är helt medvetna om att det är vad vi behöver göra – och gör det – så är det är inte alltid roligt.

Föräldrar är dessutom olika individer. Någon tycker att en fas känns ganska enkel medan du tycker just den kändes svår, säger psykologen. Och så småningom – när det handlar om spädbarnfasen – kommer man kunna plocka tillbaka delar av sitt liv som man saknat.

– Du behöver ju inte toppa hela tiden även om det är lätt att tro det. Att man måste ha en formkurva som är maxad hela tiden. Men det har ingen!

Föräldrapodden kan du bland annat höra här och här.

Foto: TT, Tv4/Nyhetsmorgon, Föräldrarapporten

Källa: Nyhetsmorgon

Annons