Lista: Maten som du aldrig ska ge till småbarn

1:37

Efter reklamen: 5 enkla tips för att ge barn bra matvanor

(1:37)

Slå på ljud

I regel kan och bör barn äta samma mat som övriga familjen. Men det finns några livsmedel som du bör vänta med att introducera tills barnet är över ett år.

Maten du aldrig ska ge små barn

Gröna bladgrönsaker

I gröna bladgrönsaker finns nitrat, som i kroppen omvandlas till nitrit. Om småbarn får i sig mycket av detta kan det försämra syretransporten i blodet. Så undvik grönsaker som spenat, sallad, grönkål och ruccola.

Kasta grön potatis – men skala alla!

Om en potatis har blivit grön innehåller den solanin. Giftet kan orsaka magsmärta, diarré och kräkningar hos både barn och vuxna. Kasta därför alltid grön potatis, skär inte bara bort den skadade biten. Solanin finns också under skalet på all potatis, så skala den innan du ger den till småbarn!

Honung

Ge inte honung till ditt barn, den kan vara förorenad med sporer som kan orsaka en dödlig förgiftning.

Opastöriserad mjölk

Opastöriserad mjölk kan låta härligt och lantligt. Men faktum är att varken barn eller vuxna bör dricka det, eftersom det är stor risk för skadliga bakterier. Man har till exempel hittat Ehec-baterier i opastöriserad mjölk, en bakterier som kan orsaka njurskador.

Risprodukter

Riskakor och risdrycker innehåller arsenik. Och äter man mycket risprodukter kan man snabbt få i sig ohälsosamma mängder av giftet. Eftersom små barn är känsligare bör man inte ge dessa produkter till barn under sex år. Gröt och välling på ris kan också innehålla arsenik, därför bör man variera mellan olika sorter och märken. Barn bör inte äta risprodukter mer än fyra gånger per vecka.

Salt

Var försiktig med saltet, eftersom barnen inte kan reglera saltbalansen på samma sätt som vuxna. Var också uppmärksam på salt mat som korv, chark och chips.

Socker

Det är svårt att undvika socker och sötade livsmedel. Smaksatt yoghurt, kex, och drycker innehåller ofta stora mängder tillsatt socker. Att inte vänja smaklökar och kropp vid sött är ett bra sätt att skapa sunda vanor och smakpreferenser.

Källa: Livsmedelsverket

Mer läsning för dig
Så påverkas bebisen i magen av din kost under graviditeten
Nyfiken på att testa veganskt i familjen? Detta ska ni tänka på