En del av

Midsommarlekar – 5 roliga lekar för barn och vuxna på midsommarafton

25 maj, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
midsommar lekar
Ingen midsommar utan lekar. Vi har samlat fem favoriter som är lika roliga för stora som för små. Det är bara att släppa fram barnasinnet!
Annons
8 härliga hemestertipsBrand logo
8 härliga hemestertips

Midsommar är en favorithögtid för många barn. En av anledningarna är att midsommar är ett tillfälle då barn och vuxna leker tillsammans. Vi har samlat några favoritlekar som tål att lekas om och om igen.

Midsommarlekar för både barn och vuxna

Förgyll midsommarafton med roliga lekar och aktiviteter! Det är en perfekt inledning på en härlig festdag tillsammans med familj och vänner.

1. Dans kring midsommarstången

Du behöver: En midsommarstång. Om man inte har tillgång till en så kan man dansa på en öppen gräsplan eller äng.

Gör så här: Håll varandras händer och bilda en cirkel. Gå medsols och sjung tillsammans, gärna med musik i portabel högtalare. Klassikerna är Små grodorna och Vi äro musikanter men varför inte blanda upp med barnens favoriter från Mello eller årets dansfest Jerusalema?

Annons

2. Dragkamp

Du behöver: Ett rejält rep och en markör, till exempel en färgglad snusnäsduk

Gör så här:
1. Fäst en markör mitt på repet.
2. Dela upp i två jämnstarka lag.
3. Placera repet så att markören har en referenspunkt. När det ena laget dragit över det andra över referenspunkten har de vunnit.

3. Visseltävling

Du behöver: Ett paket mariekex eller motsvarande

Gör så här:
1. Ät 3-4 kex i följd, tugga och försök att vissla.
2. Den som kan vissla först vinner.

4. Pennan i flaskan

Du behöver: Flaskor, pennor och snöre.

Gör så här:
1. Deltagarna delas in i lika stora lag och ställer upp sig på led längs en startlinje. Några meter framför varje lag ställs en tomflaska. De som står först i leden har en penna hängande från en ända av ett snöre som är knutet kring midjan.

2. När startsignalen går ska de som står först i leden rusa fram mot lagets flaska och försöka hissa ner pennan i flaskhalsen utan att använda händerna.

4. När det lyckats springer man tillbaka till sitt lag, nästa person i kön knyter då fast penna och snöre och springer fram. Så fortsätter det tills alla i laget har fått pennan i flaskan. Snabbast lag vinner.

5. Hoppa säck

Du behöver: två säckar, gärna i säckväv men vanliga sopsäckar får också bra.

Gör så här:
Sätt upp en bana på 15-20 meter och dela upp er i två lag. Låt en i varje lag börja hoppa. Det laget som först är tillbaka vid startpunkten vinner

Foto: TT

Annons