Aggressivt beteende hos barn: Tipsen om ditt barn slåss och bråkar

barn som är aggressiva och utåtagerande

Det händer såklart att alla barn någon gång slåss eller blir så arga att de inte kan kontrollera sig. Men hur ska jag som förälder göra om jag märker att aggressivt beteende är något mitt barn tar till allt oftare?

– Har du ett litet barn så är det klart att armen far ut om man vill visa ”Nej, jag vill inte att du ska ta den här grejen” eller ”Jag vill inte gå dit” och då är det inte så konstigt. Men om det här beteende kvarstår när man ska ha förmåga att kunna lösa problem på andra sätt så blir det ett större problem, säger psykologen Jenny Jägerfeld till Nyhetmorgon.

Mitt barn slåss och är utåtagerande – vad ska jag göra?

Om ditt barn ofta vill slåss, bitas eller ta till kroppen kan du behöva hjälpa barnet med konflikthanteringsstrategier. Om barnet till exempel slår till kompisen i sandlådan för att man vill ha spaden, så kan man hjälpa till genom att sätt ord på situationen och förhandla, tipsar psykologen.

Jenny Jägerfeldt

Jenny Jägerfeldt är psykolog. TT

– Till exempel genom att säga ”Jag förstår att du också vill ha spaden för nu har din kompis haft den länge. Men kan vi lösa det på något annat sätt? Kan vi hitta fler spadar eller säga att du får ha den här först, och sen du?”.

Hur säger jag till ett aggressivt barn?

Man behöver självklart ta hänsyn till barns mognadsnivåer, och att barn utvecklar olika färdigheter olika snabbt. Språket utvecklas till exempel olika snabbt, vilket är vad som hjälper barn att beskriva sina känslor och hantera konflikter utan att använda kroppen.

Förhandla med arga barn

Här är psykologens tips på hur du förhandlar med ditt barn om hen blir arg för att ni till exempel inte gick och fikade trots att ni pratat om att fika idag.

  • Kom ihåg att barn vill bete sig väl och att barnet blev argt för att hen kanske minns hur mysigt det var förra gången ni var och fikade.
  • Hjälp barnet att förklara vad hen känner. ”Nu blev du besviken för att vi inte fikade, för det var mysigt förra gången. Men idag blev det för stressigt. Vad säger du om jag kan lova dig att vi istället går och fikar på fredag?”

Men samtidigt ska man redan i tidig ålder börja markera att det inte är okej att vara aggressiv med kroppen, tycker Jenny Jägerfeldt. Och just när det gäller att vara aggressiv behöver man vara konsekvent på ett tydligare sätt, för att det handlar om att skydda andra barn, syskon och dig själv. Man måste säga till varje gång, menar hon.

Trotssyndrom: Så funkar diagnosen och detta gör man för att hjälpa barnet

– Man ska ta det på allvar men behöver inte alltid ryta i hårt. Vissa föräldrar har ju en uppfostringsstrategi som är väldigt auktoritär och det är en strategi man kan ta till om barnet slår och inte slutar. Då måste man vara så tydlig, säger hon och fortsätter:

– Men det finns också många andra situationer där man inte ska ha det förhöjda tonläget där man kanske istället kan hitta sätt att förhandla på.

Källa: Nyhetsmorgon

Foto: TT

Mer läsning för dig
Trotssyndrom: Så funkar diagnosen och detta gör man för att hjälpa barnet
Mobbar ditt barn andra? Så kan du göra enligt experten
Så hjälper du ditt barn att sova gott – psykologens 5 bästa tips