En del av

Namn inspirerade av naturen - till din bebis

24 feb, 2023 
AvElisabeth Granseth
En bebis som ligger i en korg

Naturen är härlig att vistas i och den inspirerar oss på många olika sätt. En del väljer att namnge sina barn efter naturens skönhet. Här har vi samlat 10 namn inspirerade från vår fantastiska natur!

Annons

Om det är något många gillar så är det att spendera tid utomhus i skog och mark. Vi gillar det så mycket att vi till och med har lagstiftat om det, nämligen allemansrätten, som gör att vi får röra oss fritt i naturen.

Vissa kan inte få nog och vill därför att deras små älsklingar ska få bära med sig en del av naturen vart de än går. Nämligen med ett namn hämtat direkt från naturen. Här kommer 10 exempel att inspireras av!

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023Brand logo
Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

10 namn inspirerade av naturen

Letar du efter ett namn till din bebis? Här är en lista med 10 namn inspirerade av sajten svenskanamn.se. Hittar du någon favorit?

  • Vide

Namnet Vide för tankarna till videung som kan hittas i naturen. Betydelsen av namnet Vide är träd och man.

  • Sol

Det här namnet klingar värme och har den senaste tiden blivit mer populärt. Namnet Sol betyder just solen och är också en gud i den romerska mytologin.

Annons
  • Arvid

Det här namnet är inte ovanligt bland äldre och har de senaste åren också varit populärt bland nyfödda. Namnet har betydelsen både örn och skog som för tankarna till naturen.

  • Sten

Namnet Sten har en tydlig koppling till naturen och betyder just sten eller osårbar. Det är ett nordiskt namn som troligtvis funnits sedan 1000-talet.

Ett barn som sitter på en filt
Är det kanske en liten Björn som sitter på filten?
  • Tilia

Det här ovanliga och vackra namnet drar tankarna till skogen. Tilia cordata är nämligen det latinska namnet för trädet Lind.

  • Stig

Stig har funnits som dopnamn i Sverige sedan 1100 -talet men har ett danskt ursprung. Namnet betyder vandrare.

  • Nell

På grekiska betyder namnet Nell solstråle. Och vem vill inte förknippas med ljus och värme?

  • Luna

I den romerska mytologin var Luna mångudinnan. Betydelsen av namnet Luna är just måne.

  • Timotej

Namnet Timotej är väldigt ovanligt och kommer i från namnet Timothy. Timotej är ett sorts gräs med långa strån, som man på sommaren kan trä goda bär på.

  • Björn

Namnet Björn betyder just björn som vi har i våra svenska skogar. Namnet är känt sedan vikingatiden och är ofta förknippat med ord som stor och stark.

Foto: TT

Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böckerBrand logo
Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böcker
Annons