En del av

Forskare: Bästa sängtiden för friska och smarta barn

14 dec, 2016 
https://image.motherhood.se/image-2579819?imageId=2579819&width=1320&height=689
Mikaela Alex
Barn som sover
När är bästa tiden att natta barn? Nu har forskarna kommit fram till ett svar genom att studera sovtider och barns utveckling av hjärnan.
Annons
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tipsBrand logo
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

Barn har oändliga mängder energi och att få dem att somna i rimlig tid kan ibland kännas nästan omöjligt. Men även om ett par timmars förlorad sömn kan verka ofarligt kan det vara betydligt mer skadligt än du tror.

Studier visar att barns kognitiva, emotionella och fysiska utveckling gynnas av att barnet går till sängs tidigare. Så vad exakt betyder då tidigare?

Den mest hälsosamma läggdags-tiden för barn är, enligt forskning, från klockan 18.00 på kvällen till klockan 21.00. Inte senare än 21.00 bör alltså barnet ha somnat.

Då ska ditt barn sova – räkna ut tiden

En amerikansk vetenskaplig studie gällande barns sovtider visade att barn i åldern 7 till 11 år som gick till sängs bara en timme tidigare fem nätter i veckan både var betydligt piggare och mer koncentrerade i skolan.

För yngre barn är fördelarna ännu större. En nyligen genomförd studie av 18 månader gamla småbarn visade att tidigareläggning av sängtiden gav både bättre motorik, språk och social funktion.

Givetvis spelar barnets ålder och andra faktorer in för att räkna ut den optimala sovtiden. Den amerikanske barnläkaren Marc Weissbluth föreslår följande teknik:

  • Försök att lägga ditt barn 20 minuter tidigare ett par nätter i rad och se vad som händer. Om barnet somnar lätt, är chansen stor att han eller hon bör gå till sängs tidigare.

Källa: Woman´s Day
Text: Margaretha Malmgren
Foto: TT

Annons