En del av

Ny cancerbehandling för barn – Sverige först ut i världen

14 apr, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
cancer barn ny behandling
En ny metod ska göra det möjligt att lättare ta reda på vilken typ av cancer en person har. Och först ut i hela världen att testa metoden är barn i Sverige.
Annons
Se Cancerfondens film härBrand logo
Se Cancerfondens film här

I ett nytt projekt vis Skånes universitetssjukhus ska barn som har cancer få sin arvsmassa analyserad. Den nya tekningen, där Sverige är först i världen att testa, gör det sedan möjligt att skräddarsy en behandling för varje barn, säger David Gisselsson Nord som är professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus samt samordnare av projektet, till Nyhetsmorgon.

– Man kan säga att det innebär att vi, med start i år, kan göra en diagnos som är ännu exaktare än tidigare. Det vill säga, ta reda på exakt vilken typ av cancer ett barn drabbats av, säger han i programmet.

David Gisselsson
David Gisselsson.

Men hur annorlunda är egentligen den nya metoden, jämfört med de som redan finns? David Gisselsson har en liknelse:

Annons

– I Sverige har vi varit bra på de här sakerna ganska länge. Det som det handlar om är att vi har en ny metod som är lite som att byta upp sig från en Volvo till en Rolls Royce. Där vi plötsligt kan se alla genförändringar på en och samma gång, istället för att pussla med flera olika metoder.

Med den nya metoden kan vi dels bli bättre på att berätta vilken sorts tumör det gäller i varje fall.

– Men i en handfull fall om året kommer vi också kunna hitta exakta behandlingsmål där man kan para ihop patienten med nya läkemedel som kommer ut på marknaden på ett mycket mer systematiskt sätt, säger professorn.

Inom en relativt snar framtid kan det vara rimligt att förvänta sig att få en analys med hjälp av den här metoden om man har cancer – speciellt om man har cancer av en sällsynt sort, säger David Gisselsson.

Samtidigt vet forskargruppen ännu inte exakt vilka cancerpatienter som kommer ha mest nytta av metoden.

– Det får framtiden utvisa.

Foto: TT, Cancerstiftelsen

Annons