En del av

Ny forskning: Så lär du barnen att äta sina grönsaker

27 dec, 2017 
AvNanna von Knorring
lära barn att äta grönsaker
Krånglar barnen med maten så fort något grönt kommer på tal? Nu har forskare tittat på vilka knep som verkligen fungerar. Bland annat menar de att det hela börjar redan under graviditeten.
Annons

Många vill att barnen ska äta mångsidigt, hälsosamt och nyttigt. Då är grönsakerna en självklarhet på tallriken – men det kan vara väldigt svårt ibland om man har barn som vägrar. Ny forskning visar nu att vi kan påverka barns matvanor redan under graviditeten genom att själva äta varierande och hälsosam mat.

Forskarna baserar sina rekommendationer på data som de samlat från över 40 tidigare studier som tittat på hur barn utvecklar sina preferenser när det kommer till nyttig mat, med betoning på just grönsaker och frukt. En av rekommendationerna som forskarna kom fram till är att hälsosam kost för barnens del redan börjar under graviditeten.

– Smaker från mammans diet når barnet i livmodern. Om hon äter en hälsosam diet så blir fostret exponerat för smakerna och det gör att barnet vänjer sig vid dem, säger Stephanie Anzman-Frasca, huvudförfattare av studien vid University at Buffalo, till Futurity.

Annons

Introducerad för smaker via bröstmjölken

Barnet blir även introducerad för smakerna via bröstmjölken om mamman ammar, enligt forskningen. Studieförfattarna menar att den tidiga exponeringen för olika smaker vänjer barnet vid att uppleva en mängd olika smaker. Det kan i sin tur bädda för acceptans för nya, nyttiga smaker längre fram när barnet övergår till fast föda.

Man kan även påverka barnen efter spädbarnsåldern genom att tålmodigt och upprepade gånger exponera dem för mat som de tidigare avvisat.

– Det finns många studier med förskolebarn som först exempelvis inte gillar paprika eller zucchini, men som efter att de har blivit exponerade för dem fem till sex gånger börjar gilla dem, säger Stephanie Anzman-Frasca till Futurity.

Forskarna råder, förutom att upprepa exponeringen av maten, att låta andra föregå som gott exempel och att låta de hälsosamma alternativen bli de enkla valen i ett barns vardag.

– Generellt, baserat på studierna vi gått igenom, är vår främsta rekommendation till föräldrar att inte ge upp, säger Stephanie Anzman-Frasca till sajten.

Foto: IBL/Shutterstock

Annons