En del av

Ny studie: Barn blir mindre kreativa av för många leksaker

05 dec, 2017 
Malin Karlberg
De här forskningsresultaten kan vara värda att ha i åtanke innan årets julklappshets. Studien visar att barn leker bättre om de har färre leksaker.
Annons

Leken är en otroligt viktig del i ett barns utveckling – men ny forskning visar att det är negativt för barn att ha för många leksaker. Bäst stimuleras leklusten av att leka med ett fåtal saker åt gången.

Ett överflöd av leksaker distraherar barn och hämmar deras kreativitet, visar färsk forskning från University of Toledo i Ohio, USA.

Barnen som medverkade i studien fick leka i ett rum med antingen fyra eller 16 leksaker. Forskarna kunde då se att barnen som endast fått fyra prylar att roa sig med med lekte dubbelt så länge med varje leksak, kom på flera sätt att använda dem på och lekte mer kreativt och utforskande.

Plocka bara fram några leksaker åt gången

“Resultaten pekar på att ett överflöd av leksaker är distraherande”, säger huvudforskaren Carly Dauch till den vetenskapliga journalen Infant Behaviour and Development. “Under småbarnsåren utvecklar barn sin förmåga att kontrollera sin uppmärksamhet, men de har ännu inte lärt sig det till fullo.”

Har ditt barn ett helt rum fyllt med leksaker är det alltså mest fördelaktigt att bara plocka fram några åt gången.

Källa: Telegraph.co.uk Foto: IBL

Annons