Därför pratar alla om nissekalendrar – ALLT du behöver veta

Nissedörrar och nisse

Foto: Instagram - Nissekalendern

8 julfilmer du inte får missa
Slå på ljud

Att ha en nissekalender och nissedörr har blivit alltmer populärt hos barnfamiljer. Det fina med konceptet är att man själv kan välja hur stort eller litet projekt man vill göra det hela till. Man slipper (om man inte gärna vill) köpa små presenter, samtidigt som man kan välja mellan att antingen köpa färdiga kit – eller pyssla ihop det med saker man har hemma.

Vad är en nissedörr?

En nissedörr är en ytterdörr i miniatyr, som placeras någonstans i hemmet ovanför golvlisten. Ofta brukar det finnas en stege upp till dörren, och omgivningen brukar vara prydd med en julgran eller något annat juligt. Det är nissens, som flyttat in tillfälligt, hem. Om man vill ha en fysisk nisse-docka som syns eller en hemlig nisse väljer man själv.

Se exempel och ta inspiration av dessa fina nissedörrar:

Vad är en nissekalender?

Likt en vanlig adventskalender går konceptet ut på att något händer varje morgon från den 1 december fram till julafton, alternativt från första till sista advent. Skillnaden är att man istället för att ge paket, bjuder in barnen till ett litet juläventyr varje morgon.

Nissen är nämligen nattaktiv och har när de sover oftast råkat hitta på något bus eller varit klumpig med något. Men eftersom han är ganska snäll ändå så erkänner han oftast vad som hänt i ett nissebrev.

Detta får barnen läsa på morgonen när de vaknar, och då gäller det att hitta vart buset har ägt rum. Ibland kan nissebreven innehålla uppdrag eller presenter till barnen. Din egen fantasi och ork sätter gränserna!

Vill man inte skriva breven själv, finns färdiga nissekalendrar att ladda ner exempelvis här (länk till My perfect day).

Vad är nissebus och nissebrev?

Under natten då november blir till december flyttar nissen in i sin nissedörr. När barnen vaknar på morgonen berättar man att något tokigt hänt! En liten dörr med små tillhörande nissesaker har kommit upp, och han verkar ha lämnat ett brev. I det skriver han att han behöver bo här ett tag, kanske för att hjälpa med julstämningen, och att han hoppas det är okej.

Ett nissebus, uppdrag eller present upptäcks genom ett nissebrev, som lämnas vid nissedörren varje dag fram till jul! Det kan exempelvis vara så att han avslöjar att han bytt ut allt toapapper mot glitter-girlanger, eller att han uppmuntrar barnen att baka lussebullar - då han ÄLSKAR lussebullar! Se ett förslag för varje dag fram till jul här.

Här kan du köpa färdiga set av nissedörrar:

Nissens dörr materialset

Fullt materialset till nissens dörr från My perfect day för 289 kronor. Köp det här (länk till My perfect day).

Nissens loft material-set

Ett annat materialset till nissens loft är detta från My perfect day för 189 kronor. Köp det här (länk till My perfect day).

Och här finns massor av fina tillbehör till Nisse

tillbehör Nisse-kalender

Nisses glasögon, gungstol och mycket annat en liten Nisse kan behöva.

Nissekalender från My perfect day

Nisses skidor och stavar från My perfect day. Du hittar dem här. (länk till My perfect day)

Nissekalender från My perfect day

Nisses glasögon köper du här (länk till My perfect day).

Nissekalender från My perfect day

Köksredskap i pytteformat, du hittar dem här (länk till My perfect day).

nissekalender från My perfect day

En mini-skurhink är ett måste till nisse. Du hittar den här (länk till My perfect day).

Mer läsning för dig
Gör din egen adventskalender – 7 roliga och enkla idéer

Utvald läsning