Ögoninflammation hos barn: Symptom och behandling

Ögoninflammation hos barn kan vara jobbigt men är för det mesta helt ofarligt. Det här är tecknen på ögoninflammation – och så funkar behandlingen.

Om det kommer var, svider och är irriterat i ögonen på ditt barn kan barnet ha fått ögoninflammation. Det är helt ofarligt och går ofta enkelt att bli av med.

Vad är ögoninflammation?

Ögoninflammation är vanligt hos barn, särskilt hos förskolebarn. Virus eller bakterier orsakar inflammationen i ögat. Även allergi kan leda till att man får ögoninflammation. Inflammationen går vanligtvis över av sig självt utan behandling av läkemedel.

Symptom på ögoninflammation hos barn

Man kan misstänka att ett barn fått ögoninflammation om ögat ser svullet ut, skaver, är rött och irriterat. Ofta rinner också en klibbigt var från ögat. Värst brukar det vara när barnet vaknar på morgonen och det kan kännas som att ögonlocket klibbat igen.

Att det blir en inflammation i ögat är kroppens sätt att göra sig av med och skydda ögat mot om det smittats med virus, en bakterie, om allergi irriterar ögat eller om det kommit in något skräp i ögat.

Så smittar ögoninflammation

Ögoninflammation är smittsamt framförallt hos småbarn som går på förskola. Det smittar till exempel om ett barn som har inflammationen kliar eller gnuggar sig i ögat och sedan leker och kommer i fysisk kontakt med ett annat barn.

Inflammationen kan också smitta via leksaker eller örngott, till exempel.

Hur behandlar man ögoninflammation

Ögoninflammation går oftast över av sig själv på fem dagar. Man kan dock behöva sköta om den lite hemma. Håll rent och tvätta bort varet kring ögat med fuktat mjukt papper eller bomull. Tvätta från ögat från kinden och in mot näsbenet, längst in fastnar ofta var och bakterier och på så vis sprider du dem mindre.

Ögoninflammation hos barn – huskur

Man kan också se till att hålla god hygien hemma för att minska risken att amdra i hushållet smittas. Barnet som har ögoninflammation bör ha en egen handduk (även på förskolan) och alla ska tvätta händerna noga.

Man kan också försöka byta till rent örngott i sängen varje natt och tvätta leksaker.

Om besvären är väldigt kraftiga och/eller inflammationen inte gått över efter fem dagar ska man behöva kontakta vårdcentralen.

Ögoninflammation: då kan barn gå till förskola och skola?

Under den första kraftigare inflammationen ska barnet helst stanna hemma för att undvika att smitta andra, och för att ögat måste hållas rent flera gånger om dagen.

Om barnet mår bra i övrigt kan man gå tillbaka till förskola när det värsta lagt sig, och man bara har den klibbiga vätskan i ögonen lite på morgonen.

Beror inflammationen på allergi kan barnet vara i förskolan och skolan.

Källa: 1177

Foto: TT