En del av

Hur påverkar covidvarianten omikron barn? Här är allt vi vet!

01 dec, 2021 
Lovisa Svedlund
barn som är sjuk och ligger i sängen
Hur drabbas barn av Omikron, den nya varianten av corona? Här är allt vi vet hittills om hur den nya virusvarianten av covid reagerar med barn.
Annons

Nu är det bekräftat att den nya covidvarianten omikron också nått Sverige. Enligt världshälsoorganisationen WHO är den nya varianten inte farligare än tidigare varianter av coronaviruset.

Se också: Coronavaccin effektivt för gravida

Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida

Hittills har inte heller någon person i världen bekräftats död av att få omikron-varianten av smittan.

Däremot oroar det forskarna att varianten innehåller många mutationer, vilket riskerar göra vaccinet mindre effektivt, skriver hälsotidningen MåBra.

I ett pressmeddelande efter att det första fallet av omikron upptäckt i Sverige, Skåne, meddelar Folkhälsomyndigheten att man tar den nya smittan på stort allvar tills det finns mer kunskap om den.

Kan barn få covidvarianten omikron?

Eftersom den nya virusvarianten omikron upptäcktes bara tidigare i november finns det fortfarande väldigt knappa uppgifter om hur den drabbar olika grupper i samhället, som äldre, barn eller personer med en underliggande sjukdom.

Annons

Man får med andra ord vara försiktig med att dra för stora slutsatser av den information som finns om viruset hittills, och de uttalanden som gjorts om hur varianten drabbar barn.

Innan några resultat av den forskning som vetenskapsvärlden nu startat kan endast luta oss mot enskilda uttalanden som gjorts av experter och läkare som jobbar i verksamheten.

Läkarens bedömning: Vaccinet är säkert för barn

”Små barn sämre immunskydd”

Ännu är det oklart hur varianten kommer ta sig förbi de befintliga vaccinen, men eftersom små barn i regel inte vaccinerats mot viruset ännu menar till exempel vissa experter att barn kan vara mer utsatta för den nya varianten omikron.

En läkare vid infektionskliniken på ett sjukhus i Ohio har till exempel sagt till NBC att yngre barn som inte haft möjligheten att bli vaccinerade är i betydande högre risk.

Små barn har också överlag sämre immunskydd, sa samma läkare, eftersom de inte levt lika länge som vuxna. Den allra senaste generationen av barn har också fötts efter pandemins inträde, en anledning till att de kan vara sämre skyddade mot alla mutationer av viruset.

I den nya variantens epicenter, Tshwane i Sydafrika, står barn under två år för cirka 10 procent av inläggningarna, rapporterar den lokala Folkhälsomyndigheten, vilket nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat om.

Foto: TT

Annons