En del av

Öroninflammation hos barn: Symptom och behandling

01 jul, 2020 
Lovisa Svedlund
Liten pojke som pekar på sitt öra.
Öroninflammation är en av de vanligaste sjukdomarna hos barn. Så här vet du om ditt barn har öroninflammation och så lindrar ni symptomen hemma.
Annons

Det är vanligt att barn får öroninflammation i samband med förkylning. Inflammation är nästan alltid ofarlig, och går för det mesta över av sig själv.

Vad är öroninflammation?

Öroninflammation kommer oftast snabbt under en förkylning, i form av att man får ont i örat. Inflammationen kallas därför också akut öroninflammation.

Det brukar göra ondast på natten för då ökar trycket på öronen.

Innan två års ålder har upp till sju av tio barn haft öroninflammation.

Mer än sju av tio barn har haft öroninflammation innan de fyllt två år. Ungefär ett av tio barn får öroninflammation återkommande.

Symptom på öroninflammation

Öroninflammation kommer ofta i samband med att barnet har ett förkylningsvirus. De vanligaste symtomen är att barnet har ont i örat, hör sämre och får feber. Barnet kan också förlora sin matlust och bli allmänt gnälligt.

Annons

Med spädbarn är det ibland svårare att avgöra om barnet fått öroninflammation. På riktigt små barn kan man testa om barnet reagerar med smärta när man trycker lite mot örat och hörselgången. Barn mellan 1-2 år kan ibland gestikulera mot örat för att visa att det gör ont, medan större barn lättast kan beskriva var smärtan sitter och hur den känns.

När man får öroninflammation inflammeras de delar av örat som kallas mellanörat och trumhinnan. Det kan bildas var bakom trumhinnan och bli svullet och rött i örat.

Inflammationen orsakas ofta av förkylning.

Smittar öroninflammation?

Inflammationen i örat smittar oftast inte men eftersom man får sjukdomen i samband med förkylningsvirus, kan barnet lätt smitta syskon och klasskompisar med viruset.

Hur behandlar man öroninflammation?

Beroende på ditt barn ålder finns olika riktlinjer för behandling. För det mesta går öroninflammation över av sig själv men det kan behövas läkemedel mot febern.

Annons

Ibland behövs också antibiotika för att bota öroninflammationen, till exempel om trumhinnan spruckit.

Barn som ska behandlas av läkare

Dessa grupper ska alltid besöka läkare och få antibiotika vid öroninflammation:

  • Alla barn och vuxna som har sprucken trumhinna.
  • Barn som är under ett år.
  • Barn som är under två år och som fått inflammationen i båda öronen.
  • Barn som är över tolv år, samt vuxna personer

Även barn mellan ett och tolv år kan behöva besöka läkaren eller få antibiotika. Besök vården om det barnet har väldigt hög feber och/eller väldigt ont i örat. Du ska också ta det barnet till läkare om risk finns att infektionen sprider sig eller om barnet har en annan allvarlig sjukdom.

Ont i örat vid öroninflammation? Lindra såhär

Det kan vara skönt att lindra symptomen vid öroninflammation även om den oftast läker av sig själv. Några saker som lindra är:

  • Nässpray
  • Skölj näsan med koksaltlösning
  • Ha huvudet högt

Öroninflammation: När kan barnet gå till förskola och skola?

Barnet ska vara hemma från skola och förskola när det har öroninflammation. När barnet varit fritt från besvär och feber minst ett dygn kan man återgå till skolan eller förskolan.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177

Foto: TT

Annons