En del av

Vad packar man till förskolan? Här är pedagogens checklista

21 jun, 2021 
Sanna Bergling
barn förskola packa
Sommar och sol, blåst och höst, snö och vinter eller regn och vår. Oavsett årstid eller temperatur kommer barnet vara ute på förskolan och det är helt klart kläder efter väder som gäller. Helen Ahlgren, förskolepedagog, tipsar vad ni behöver ha med för kläder till förskolan vår, sommar, höst och vinter.
Annons

Klä barnen för vår och sommar – så väljer du rätt kläder för årstidenBrand logo
Klä barnen för vår och sommar – så väljer du rätt kläder för årstiden

– Vi är utomhus mycket på förskolan och stannar inte inne bara för att det regnar eller snöar. Barnen tycker att det är jättekul att hoppa i vattenpölarna, leka i sanden eller rulla snöbollar, men för att det ska bli roligt är det så viktigt med bra kläder, säger Helen Ahlgren.

Vilka kläder och saker ska man packa till förskolan?

Här är förskoleproffset Helen Ahlgrens tips på vad som är bra att packa med till förskolan:

1. Extra kläder

– Minst en men gärna två eller tre uppsättningar av alla ombyten. Alltså: strumpor, underkläder, byxor, tröja och tjocktröja. Undvik gärna body eftersom det tar tid att knäppa på många barn vid varje blöjbyte.

2. Ytterkläder efter vår, sommar, höst och vinter

– När det är varmt och torrt fungerar ofta en vindfleece jättebra, skalkläder är super i mellanårstiderna och på vintern krävs bra overaller eller vinterjacka och täckbyxor.

Helen Ahlgren är pedagog på Alexanderskolan.

3. Regnkläder & gummistövlar

– Skalkläder kan kompletteras med galonbyxor om man vill. Gummistövlar är nästan ett måste. En del barn gillar sydväst och regnvantar.

Annons

4. Bra skor

– Välj gärna skor med kardborreband så att barnet kan sätta på sig dem själva. När det är kallt och blött är det bra med fodrade, varma och vattentäta skor.

5. Vantar, halskrage och tjocka strumpor

– Vantar efter årstid är viktigt och ta gärna med många par vantar till förskolan eftersom de tycks försvinna i snabb takt. På vintern är halskrage, tjocka strumpor och en extra varm sula i skon skön att ha.

6. Mössa och solhatt

– Något att ha på huvudet är bra. Välj huvudbonad efter väder.

7. Napp eller snutte

– Om ditt barn använder napp, snutte eller har ett favoritgossedjur får ni gärna ta med det till förskolan så att barnet får lite extra trygghet.

8. Blöjor, kudde och filt (ibland)

– På en del förskolor ska man ta med sig egna blöjor, kudde och filt och på andra fixar förskolan det. Fråga vad som gäller där just ditt barn ska börja.

9. Inneskor

– Det kan vara skönt att ha med sig egna inneskor till förskolan.

10. Märk alla kläder

– Det kommer försvinna kläder. Jag vill verkligen tipsa om att märka precis alla kläder, det är mycket större chans att man får tillbaka dem då.

Foto: TT

Annons