En del av

Jag har flaskmatat båda mina barn – här är 5 saker jag vill att du ska veta

25 nov, 2021 
AvSanna Rossäng
Paulina Gunnardo flaskmatar sitt barn som tittar in i bilden
Den 28 november är det Flaskmatardagen. Paulina Gunnardo är beteendevetare och Motherhood-bloggare och har flaskmatat båda sina barn. Nu delar hon med sig av fem viktiga saker att känna till om flaskmatning samt hur hon gick från tårar till trygghet i sitt beslut att sluta amma.
Annons

Att amma eller flaska – det är frågan? Eller? Är det ens en fråga hur en mamma väljer att mata sitt barn? I dag på Flaskmatardagen uppmärksammar vi flaskmatningen lite extra och har låtit Paulina Gunnardo dela med sig av tankar, insikter och klokheter hon fått efter att hon flaskmatat båda sina barn.

– Flaskmatning är ett ämne som handlar om så mycket mer än om sättet vi matar våra barn på. Det kan finnas oro för att anknytningen ska störas, det finns åsikter om flaskmatning vs. amning, det har kanske varit tårar och en kamp för att få amningen att fungera och lättnad över att faktiskt gå över till flaska, skriver hon i sin blogg.

Se även: Barnsjuksköterskan svarar på vanliga frågor om mat

Se när sjuksköterskan Jessica Reich svarar på frågor om bebisens matBrand logo
Se när sjuksköterskan Jessica Reich svarar på frågor om bebisens mat

Här är 5 saker hon önskar alla visste om att flaskmata sina barn.

1. Åsikterna går isär

Som nybliven mamma har du säkert blivit överöst med information och åsikter om både det ena och det andra – även amning vs. flaskmatning. Råden går ibland isär och åsikterna kan vara starka. När allt är nytt kan det vara svårt att veta vad vi ska lyssna på och vem som egentligen har rätt. Vänd dig till någon som kan ge dig vetenskapligt belagd information om amning och flaskmatning och som kan hjälpa dig att ta ett välinformerat beslut. Och förstås; någon som stöttar dig, vilket beslut du än tar.

Annons

2. Nej, flaskmatning förstör inte anknytningen

När vi blir föräldrar blir vi plötsligt en av de viktigaste i en människas liv. Det är stort. Men drabbas vi av tankar om att vi förstör anknytningen för att vi flaskmatar istället för att amma kan det slå hårt på en nybliven mamma.

Paulina håller i sitt barn.
Bebismys för Motherhood-profilen Paulina Gunnardo.

Barn föds totalt beroende av vuxnas omsorg. Vi människor är förprogrammerade att söka oss till andra från det att vi föds – den som är mindre och svagare söker sig till den som är större och starkare.

Anknytningen handlar om att vi är lyhörda för barnets signaler; tröstar när bebisen gråter, möter blickar och svarar med leenden när bebisen ler och följer bebisens behov. Då utvecklas tillit, så att barnet vet att föräldern finns där för barnet när barnet behöver. I anknytningen spelar inte kön eller biologiskt släktskap någon roll – och jag lovar dig, det avgörs inte av om bebisen har ett bröst eller en flaska i munnen.

Annons

3. Hud mot hud går alldeles utmärkt med flaska

Kanske har du fått höra att hud mot hud är värdefullt både för bebisen och dig?

Att låta bebisen få ligga hud mot hud frigör oxytocin, ett hormon som ofta kallas ”kärlekshormonet”. Oxytocinet har en lugnande effekt på både vuxna och barn. Bebisar som får ligga hud mot hud gråter generellt sett mindre och för den som ammar underlättar faktiskt hud-mot-hud även amningen. Hud mot hud är till och med så kraftfullt att kontinuerlig hud-mot-hudkontakt är ett av de mest effektiva sätten för att förebygga spädbarnsdödlighet hos för tidigt födda barn!

Och vet du vad som är så bra? Hud mot hud går alldeles utmärkt även med flaska. Låt bebisen ligga naken mot dig, med blöja om du vill, och håll om medan du matar. Då flödar kärlekshormonet hos både dig och din bebis.

4. Du är en bra mamma oavsett hur du matar ditt barn

Tyvärr är det vanligt att mammor drabbas av dåligt samvete och känslor av skam när de går över till flaska. Det kan finnas tusen olika skäl till varför en förälder gör det.

Annons

Drabbas du av skuld- och skamkänslor? Se och uppmärksamma allt du gör för ditt barn. Du vyssjar, matar, byter blöja. Du tittar till, ordnar med kläder för att dun bebis ska hålla sig lagom varm, ger trygghet och omsorg. Hur du matar ditt barn avgör inte om du är en bra mamma.

Paulina flaskmatar sitt barn.
Hur mysigt?

5. Var din egen bästa vän

När man är nybliven förälder är det viktigt att få stöd från andra – men var också din egen bästa vän. En bästa vän är en som stöttar i med och i motgång, som inte dömer utan istället peppar. Vad hade en bästa vän sagt till dig? Hur hade en bästa vän stöttat?

Att ställa sig frågan hur man kan vara sin egen bästa vän kan göra att man får fatt i de kloka och vänliga tankarna till sig själv och hittar vad som är viktigt på riktigt. Du vet om du fått kämpa eller om allt har flutit på bra, du vet, eller kommer att ta reda på, vad det är som gör att du väljer det ena eller det andra eller väljer att kombinera. Att vara sin egen bästa vän kan hjälpa dig att se att du är en riktigt bra mamma - oavsett hur du väljer att mata ditt barn.

Foto: TT

Annons