Dags att börja potträna? Experten ger sina bästa tips

glad pojke sitter på potta

Pottan är framplockad och nu ska barnet äntligen bli blöjfri. Här ger potträningscoachen sina bästa tips.
1:47

Efter reklamen: 9 likheter mellan små barn och en riktigt dålig chef

(1:47)

”Hurra, vad fint med lite kiss i pottan! Älskling, vad du är duktig! Nämen vänta, kisset ska i pottan, inte på golvet.” Att potträna sitt barn kan ibland kännas som att man tar ett steg fram och två steg tillbaka. Hur gör man för att lyckas? Potträningsgurun Ulrika Casselbrant guidar.

Potträning: 18 månader uppåt

Potträning handlar om att barnet ska lära sig förstå vad som behöver göras, nämligen: att känna sig nödig, gå till pottan, ta av sig byxorna, kissa eller bajsa, torka sig och tvätta händerna. Oftast får man som förälder eller annan vuxen hjälpa barnet att hantera alla steg. Dock ska barnet ta kontrollen över sin egen pottning, medan föräldrar eller förskolepedagoger ska se till att det blir en rutin, menar potträningscoachen och författaren bakom boken Potträning, Ulrika Casselbrant.

Ulrika Casselbrant

Ulrika Casselbrant är undersköterska inom neonatalvården, bärabarncoach, babypottning- och potträningscoach inom baby och barn samt föreläsare och författare. Just nu håller hon på att skriva en bok om bärande av barn, i sjal eller famnen. Foto: Marcus Lundstedt

När tycker du det är en bra tid att börja potträna?

–När barnet är mellan 2-2,5 år. Efter 2,5 år kan det bli svårt för att barn ofta är i en så stark fas då och mycket som händer i utvecklingen. Då är det bättre att vänta.

Kan jag börja tidigare?

–Absolut! Om barnet visar intresse är det bara att köra.

Hur ska jag göra för att lyckas?

–Läs gärna på om potträning innan du sätter i gång, då har du kunskap och vet vad det innebär. Jag har skrivit en bok som heter ”Potträning” och den kan vara ett bra stöd.

barn sitter på potta

För att lyckas med potträningen gäller det att både föräldrar och barn är förberedda.

Finns det något jag behöver tänker på?

–Jag brukar rekommendera intensiv potträning, gärna att du som förälder bestämmer en helg då du tar tag i det. Många väljer semestern som en bra tidpunkt, men då är det så mycket annat som händer så min rekommendation är att ta någon dag extra ledigt från jobbet och göra det över en långhelg. Visst, barn är olika och det kan ta olika lång tid men generellt tjänar du på att göra så.

Något mer?

–Var uppmärksam när barnet är nödigt och erbjud pottan. Undvik att fråga ”behöver du kissa?” säg i stället ”kom så testar vi kissa!”. Visa att du som förälder tror på barnet och att det inte är någon fara om det händer olyckor.

Som förälder kan det kännas jobbigt att potträna, det är så bekvämt med blöja. Vad är dina tips?

–Jag förstår. Mitt tips är att du lägger dina egna känslor åt sidan och istället vågar släppa blöjan. Ta bort mattor, sätt handdukar i soffan, låt barnet sitta på en blöja i bilen, kom ihåg extra kläder och skor till förskolan… Ju mer förberedd du är desto bättre, för olyckor händer.

Om barnet är rädd för pottan, vad gör jag då?

–Det kan finns många orsaker till att barnet är rädd för pottan. Det kan vara så att blöjan har varit som en trygghet och när den försvinner kan det bli lite läskigt. Låt dockor och nallar få testa pottan först eller sitt på den själv! Du kan också låta barnet sitta på pottan med blöjan på och gradvis lätta på den. Då försvinner blöjan successivt vilket inte blir lika stor chock för barnet. Du kan också låta barnet ha trosor eller kalsonger, det kan också hjälpa.

Hur gör jag för att få barnet torrt på natten?

–När barnet är dagtorrt, testa att ta bort blöjan även på natten. Barn kissar i regel inte när de sover utan vaknar till när det är dags. Kom ihåg att kissa innan läggdags och att ha pottan bredvid sängen.

När ska jag inte potträna mitt barn?

–När du som förälder är stressad, ni är mitt i en flytt eller om det sker någon förändring i familjen, exempelvis det har kommit en ny bebis eller om föräldrarna är mitt i en separation.

Ulrikas 3 bästa tips för att lyckas med potträning

1. Var 100 % uppmärksam på barnets signaler under några dagar och låt det samtidigt vara naket. Ta på byxor efter några dagar eller när du inte kan ha full koll. Då känner barnet att det blir blött om det kommer i byxan.

2. När barnet kissar eller bajsar, ta genast fram pottan som du redan har i närheten.

3. Fortsätt ha blöja på natten, att få bort den är nästa steg. Allt kan inte ske samtidigt.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Vad är babypottning och hur funkar det? Pottgurun Ulrika Casselbrant reder ut
Hej hej vardag aktuell med toalettbok för barn: ”Ta bort pekpinnarna från potträning”
10 sätt ditt liv förändras på när din lilla bebis plötsligt blivit ett barn