Röda hund: Symptom och behandling

Litet barn med Röda hund som syns på fot.

TT
Röda hund är en infektionssjukdom som de flesta barn i Sverige är vaccinerade mot. Här är allt att veta om symptom och behandling.

Röda hund hör globalt till de klassiska barnsjukdomarna men är ovanligt i Sverige. Här får alla barn vaccin när de är små.

Vad är Röda hund och hur ska man tänka om man får det när man är gravid? Vi reder ut.

Vad är Röda hund?

I Sverige är Röda hund mycket ovanligt eftersom det ingår vaccin mot infektionssjukdomen i det allmänna smittskyddsprogrammet för barn. Röda hund brukar räknas som en klassisk barnsjukdom med ganska lindriga symptom.

Symptom på Röda hund

Många av symptomen man får av Röda hund känner man igen från andra infektionssjukdomar. Ledvärk, feber och trötthet är några av dem. Man får också utslag i huden som har en brunaktig och ibland blårödaktig färg.

Hur smittar Röda hund?

Barn vaccineras idag mot Röda hund när de är omkring 18 månader gamla. Skulle man sluta att vaccinera skulle smittan väldigt lätt komma tillbaka. Infektionen smittar genom droppsmitta, det vill säga om någon som har Röda hund nyser eller hostar kan du smittas om du andas in de små dropparna.

Gravid och Röda hund? Tänk på detta

Röda hund går över av sig själv efter några dagar. Är du gravid och får Röda hund finns stora risker för fostret. Smittan kan sprida sig till fostret som får stora skador av den. Är du osäker på om du har vaccinerats mot Röda hund kan du ta ett blodprov på vårdcentralen.

Källa: 1177

Foto: TT