Så agerar du vid brännskada på barn

Mamma och barn i soffan med en kopp te.

Hälften av alla brännskador hos barn drabbar barn som är under tre år, och som vanligt när det gäller olyckor och små barn så ligger ansvaret hos den vuxna.

Första hjälpen: Så hanterar du brännskador på ett barn
2:08

Efter reklamen: Första hjälpen: Så hanterar du brännskador på ett barn

(2:08)

Slå på ljud

Här berättar barnläkaren Kajsa Kaiser hur du ska gå till väga när ett barn har fått varm vätska på sig.

– Skållning är en ganska vanlig skademekanism hos oss som har barn. Man dricker kanske kaffe eller te med sitt lilla barn i knät och rätt vad det är så händer det någonting och så spiller man den varma vätskan på barnet, säger Kajsa.

Det som kan gör det hela extra illa är att barnets hud är känsligare, så även om du inte tycker att vattnet eller kaffet är så varmt, kan det vara för varmt för barnet.

Det ska du göra om barnet fått varm vätska på sig

När man har kläder på sig så stannar den varma vätskan kvar på huden tills plagget är av. Det är den förlängda tiden som kan ge skadan, så först ska man ta av kläderna och sen ska man kyla.

Alla brännskador ska kylas i 10-15 minuter under svalt, men inte jättekallt, vatten.

Varför man inte ska ha jättekallt vatten är dels för att det är väldigt obehagligt för barnet som kommer att protestera mot det för kalla vattnet, och dels är det också så att man kan kyla ned barnet och då är nedkylningen en risk i sig själv.

En vit kopp med prickar med te i.

Skållning är en vanlig skademekanism hos de som har barn.

Så vet du hur allvarlig skadan är

När skadan har uppkommit och du har kylt ned den så ska du titta på den ordentligt. Hur stor är den och hur djup verkar den vara?

– Är det intakta blåsor så brukar det inte vara så djupt men det bästa testet är att trycka på området. När man trycker på huden så försvinner färgen en liten stund och sen när man släpper så kommer den rosa färgen tillbaka. Om du trycker och färgen kommer tillbaka så är den inte särskilt djup, säger Kajsa.

Verkar skadan däremot djup eller om du är osäker så ska du söka akut vård. Tänk då på att så fort nedkylningen försvinner så kommer smärtan att komma tillbaka.

– Brännskador kan göra riktigt ont, så ge gärna barnet något smärtstillande innan ni åker in, så kommer det bli lite lättare för barnet, avslutar Kajsa.

En mamma sitter i soffan med sina två barn och tittar på en Ipad.

Unsplash

Se i klippet ovan när barnläkaren Kajsa berättar hur du ska göra när ett barn fått varm vätska på sig. Vill du se hur du ska göra HLR på barn under ett år? Det kan du göra här.

Mer läsning för dig
Barn på studsmatta – vanligaste olyckorna och hur de kan undvikas
10 vanliga sommarfaror för barn – så förebygger och behandlar du dem

Utvald läsning