En del av

Så farligt är saffran för småbarn

30 nov, 2017 
Anna Carsall
Saffran kan vara livsfarligt för barn. Detta ska du tänka på.
Det räcker med ett tiondels gram saffran för att det ska vara farligt för små barn. Vuxna blir förgiftade av större mängder.
Annons
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022

Visste du att saffran är giftigt? Och små barn tål mindre mängd än vuxna.

Hur mycket saffran kan små barn äta?

Om de får tag på en påse saffran och får i sig bara en tiondels gram så kan det leda till allvarliga förgiftningssymtom. Förvara därför saffran så att små barn inte riskerar att komma åt det.

Kan barn äta lussekatter med saffran?

Att äta lussekatter är däremot ofarligt, även för mindre barn. Där blir saffranskryddan så utspädd.

Vi behöver som sagt inte oroa oss när vi mumsar på våra lussekatter. Om man använder 2 paket, det vill säga 1 gram saffran i en sats med lussebullar, behöver man som vuxen äta runt tio satser för att det ska vara dödligt! Och fem satser för att den som är gravid ska riskera missfall.

Annons

Hur mycket saffran är farligt?

5 gram saffran kan alltså orsaka missfall. Och en dos på 10 gram är dödlig för en vuxen människa. Man lär få rejält ont i magen innan man lyckas komma upp i sådana mängder.

Får djur äta saffran?

Men hur är det med våra husdjur då? Hundar och katter ska man absolut aldrig ge deg på jäsning. Däremot kan de äta lussebullar, men med måtta! Saffran är giftigt även för våra husdjur, och de tål väsentligt mindre än en vuxen människa. Små hundar och katter tål mindre än större hundar.

Mata däremot ALDRIG småfåglar med lussebröd! En liten bit saffransbröd är tillräckligt för att skada till exempel en talgoxe.

Källor: Allt om vetenskap, allmänläkare Per Ove Lind/Expressen, veterinären.nu

Annons