En del av

Så gör du HLR på ett barn under ett år

11 jul, 2022 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Ibland kan det tyvärr hända att ett barn blir livlöst och man måste agera snabbt. Här berättar barnläkaren Kajsa Kaijser hur du gör Hjärt- och lungräddning på ett barn under ett år.
Annons

Det är alltid svårt att veta hur du kommer att reagera om ditt barn blir livlöst. Förhoppningsvis kommer du inte behöva vara med om det scenariot, men det är alltid bra att vara beredd och veta hur du ska agera om olyckan är framme.

Här berättar barnläkaren Kajsa Kaijser hur du ska gå tillväga.

Första hjälpen: Så göra du HLR på ett barn under ett årBrand logo
Första hjälpen: Så göra du HLR på ett barn under ett år

– Börja med att kontrollera barnets medvetenhet. Ruska barnet lite och ropa hens namn, berättar Kajsa.

HLR på barn under ett år

  • Fem inblåsningar
  • 15 kompressioner
  • Två inblåsningar
  • Upprepa 15 kompressioner, två inblåsningar, 15 kompressioner, två inblåsningar och så vidare.

Så gör du inblåsningar

En bebis har så litet ansikte så när du börjar med inblåsningar täcker du både barnets mun och näsa med din mun.

Så här gör du:

Lägg barnet på rygg. Håll dina fingrar med ena handen under hakan och den andra handen på pannan, så att den strävar uppåt och halsen sträcks ut. Lägg din mun över bebisens mun och näsa och blås in din luft. Gör en inblåsning, ta ny luft, gör en till inblåsning och fortsätt totalt fem gånger.

Annons

Så gör du kompressioner

Om bebisen fortfarande inte är vid medvetande ska du fortsätta med kompressioner.

Gör så här:

Sätt två fingrar på nedre delen av bröstkorgen och tryck ner fyra centimeter, 15 gånger. Det är viktigt att du vågar ta i och trycka ner fyra centimeter varje gång.

Fortsätt med inblåsningar.

Om barnet fortfarande är livlös ska du göra två inblåsningar. Fortfarande inget medvetande? Gör 15 kompressioner. 2 inblåsningar. 15 kompressioner.

Efter cirka en minuts HLR ska du ringa ambulansen och säga att du har ett barn som inte är vid medvetande. Fortsätt sedan med inblåsningar och kompressioner tills barnet blir vid medvetande igen eller tills ambulansen kommer.

Se i klippet ovan när barnläkaren Kajsa visar hur du ska göra HLR med barn under ett år. Vill du se hur du ska göra HLR på barn över ett år? Det kan du göra här.

Annons